Почти половината израелци искат забавяне на всякакво нахлуване в Газа, според публикувано днес проучване. Това вероятно означава спад в подкрепата за планирания следващ етап от контраофанзивата срещу екстремистите на "Хамас", които държат около 200 заложници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел се зарече да унищожи "Хамас" в отговор на вълната от убийства и отвличания, извършени от палестински ислямисти на 7 октомври в южните му райони и засилва операциите с танкове и пехота, успоредно с тежък обстрел на анклава.

Запитани дали военните трябва незабавно да преминат към широкомащабна сухопътна офанзива, 29% от израелците са съгласни, докато 49% казват, че би било по-добре да се изчака. 22% нямат мнение. Това са резултатите от допитване, публикувани във вестник "Маарив".

Всекидневникът посочва, че тези резултати са в контраст с предишното му социологическо проучване от 19 октомври, когато бяха регистрирани 65% подкрепа за голяма сухопътна офанзива.

"От разбивката на отговорите става ясно, че независимо от политически предпочитания или демографски елементи, развитието на въпроса за заложниците, който сега е на първо място в дневния ред, има голямо влияние върху тази промяна (на мненията)", пише „Маарив“.

"Хамас" освободи четирима заложници тази седмица на фона на усилията на регионални държави посредници да организират по-мащабно освобождаване на похитените.

Ислямистите от "Хамас" казват, че около 50 заложници са били убити при израелски удари по Газа. Бивша заложничка разказа, че е била държана заедно с най-малко две дузини други отвлечени израелци в подземен тунел на "Хамас" и комплекс от бункери, който е фокус на офанзивата на Израел.