Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб заяви, че службата му е започнала наказателно разследване на изборите, произведени през уикенда в опозиционната партия, за да излъчи своя кандидат-президент, и така потенциално рискува да си навлече гнева на САЩ, които смекчиха някои санкции заради обещанията за свободни и честни избори, предаде Ройтерс.

Правителството се оплака от предполагаеми измами след гласуването в неделя, организирано без държавна помощ, в което според организаторите са участвали повече от 2,3 милиона избиратели. Опозицията и победителката в първичната изборна надпревара Мария Корина Мачадо многократно настояваха, че гласуването е било прозрачно и честно. 

"Това е реакцията на режима към огромното предизвикателство, което представляваха първичните избори", заяви Мачадо в социалната платформа "Екс". "Ние, венецуелците, участвахме в граждански избори, които могат да бъдат давани за пример и на които всички ние се доверяваме", допълни тя.

Вашингтон заплаши да отмени смекчаването на санкциите, наложено миналата седмица на петролната и газовата индустрия и на търговията с облигации, ако правителството на президента Николас Мадуро не отмени забраните, които не позволяват на някои опозиционни фигури, включително на Мачадо, да заемат държавни длъжности. Правителството на Мадуро, което е на власт от десетилетие, и опозицията сключиха миналата седмица изборно споразумение в Барбадос, като се договориха за международни наблюдатели за вота през 2024 г. и за това, че всяка от страните ще може да избере свой кандидат съгласно вътрешни правила.

Сделката не отмени забраните за заемане на обществени длъжности за фигури като Мачадо, която беше изключена заради подкрепата си за американските санкции, наложени през 2019 г. след избори, които Вашингтон и други западни правителства отхвърлиха като фалшиви. 

Държавният департамент на САЩ е запознат с обвиненията и призова за разследване, заяви говорител, като добави, че първичните избори са "важен етап" за Венецуела.

"Фокусирани сме върху това да гарантираме, че Николас Мадуро ще предприеме конкретни стъпки, за да осигури свободни и честни президентски избори през 2024 г., както е посочено в споразумението за политическото споразумение, подписано в Барбадос", заяви говорителят.

Разследването, поискано от депутата Хосе Брито, ще се съсредоточи върху обвиненията в изборни нарушения, финансови престъпления и заговор, заяви Сааб по време на пресконференция. Изборните нарушения произтичат от това, че първичните избори са организирани без Националния избирателен съвет, каза Сааб.

Този месец опозицията отхвърли предложението на съвета за помощ и искането си за отлагане на вота за ноември, след като на съвета му отне няколко месеца да отговори на молбата на опозицията за помощ. В избирателните списъци за първичните избори са включени 2 млн. души, които нито са се регистрирали, нито са участвали, каза Сааб, а финансирането на първичните избори не е оповестено публично.

"Очевидно е, че това е измама, кой го е финансирал, кой стои зад него?" каза Сааб. "Средствата не са известни. Кой ги е осигурил?", попита той.