Ако парламентарните избори бяха днес, в НС щеше да има пет, а не шест партии. ИТН би останала под чертата. Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ остава около 6 процента. ДПС и "Възраждане" са с изравнени позиции с лек превес на Движението. 

Това сочат данни от национално представително изследване на "Маркет линкс" за електоралните нагласи, одобрение към институциите и основните политически фигури, огласено дни пред първия тур на местните избори.

Проучването е финансирано и реализирано от бТВ и „Маркет линкс“, проведено е сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Електоралните нагласи сега изглеждат така:

ГЕРБ - 23,6 на сто сред онези, които са заявили, че ще гласуват

ПП-ДБ - 17,5 на сто

ДПС - 12,4 на сто

"Възраждане" - 11,1 на сто

БСП - 7,9 на сто

Президентът Румен Радев остава най-одобряваната политическа фигура, като при него е намалял спадът на недоверие, отчете Добромир Живков от "Маркет линкс". 43 на сто го одобряват, 35 на сто са на обратната позиция. Останалите са без мнение. 

Премиерът Николай Денков получава доверието на близо една четвърт от анкетираните - 24 на сто. Недоверието към него е 52 на сто. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е съответно с 60 на сто недоверие и 25 процента доверие.

Финансовият министър Асен Василев се ползва с доверието на 16% от избирателите, колкото е и доверието към лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. И двамата имат високо неодобрение. На първия не вярват 64%, а на Костадинов – 62%.

Доверието към съпредседателя на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков е 15%, не го харесват – 70%.

Стабилизира се одобрението към работата на правителството, формирано по доста сложен начин и с много компромиси. Кабинетът "Денков" отначало не тръгна с високи нива на доверие. Няма тенденция за движение надолу. 21 на сто от хората харесват правителството, 53 на сто - не го одобряват. То остава институцията с най-висок рейтинг. 

По думите на Живков обаче има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури. 

„Този кабинет стартира с много ниска точка на доверие изцяло в институциите и политическия елит. В известна степен е нормално да виждаме подобрение. Има успокояване в нацията“, коментира Добромир Живков. 

От предлаганите конституционни промени най-голяма е подкрепата за ограничаването на правомощията на главния прокурор - "за" са 54 на сто, "против" - 24 на сто.

Добре е приемана и идеята за ограничаване мандатите на кметовете до 2. Над половината от анкетираните - 53 на сто, са "за". Противниците на такава промяна са една трета.

По-разделени са мненията около ограничаването на прамомощията на президента. Тази идея се харесва на 36 на сто, 45 не я одобряват.

Най-много са противниците на смяната на датата на националния празник - 75 на сто не искат такава промяна.