Изкопаемите горива все още продължават да играят значителна роля в енергийния микс на България.

Това се казва в частта за страната ни в 8-ия годишния доклад на Европейската комисия „Състоянието на Енергийния съюз“.

По данни на Евростат през 2021 г. делът на въглищата в енергийния ни микс е бил 26 на сто, докато тези на природния газ и възобновяемите източници са били съответно 14 и 15 процента. В електрическия микс делът на изкопаемите горива преди две години е бил 36%.

След руската агресия в Украйна през 2022 г. България диверсифицира доставките на газ. Тя обаче продължава да бъде доста зависима от изкопаеми гориво.

В същото време изцяло зависимата от руски газ България едностранно прекрати доставките от Русия. Сега тя получава „синьо гориво“ по тръбопровод от Азербайджан, а остатъка – във вид на втечнен природен газ от Гърция.

България разполага с едно подземно газохранилище с капацитет от 0,59 милиарда кубически метра. На 16 октомври т.г. капацитетът му е бил запълнен на 96,94%.

През 2022 г. пазарният дял на трите главни доставчика на природен газ е достигнал 84 на сто. Такива са данните за интеграцията на пазара. За тази година липсват данни за процента на домакинствата, оборудвани с интелигентни електромери.

По отношение на енергийната ефективност през 2021 г. първичното енергийно потребление у нас е било 18,58 милиона тона петролен еквивалент (Mtoe), а крайното потребление е достигнало 10,17 Mtoe. В сравнение с 2019 г. консумацията е скочила съответно с 2% и 3,3%, най-вече заради пандемията от COVID-19.

Същевременно бележим спад при крайното енергийно потребление в жилищните сгради. През 2021 г. то е намаляло с 4,45% в сравнение с 2019 г.

Няма данни за термопомпи  в домовете.

Нивото на емисиите на глава от населението в Българлия е малко под средното в ЕС. У нас то е 6 тона еквивалент на въглеродния диоксид на човек.

В момента няма данни какви са публичните инвестиции в сферата на изследванията и иновациите.

През юни ЕК препоръча в рамките на пролетния пакет на Европейския семестър България да намали зависимостта си от изкопаемите горива, се припомня в доклада.

Страната ни все още не е изпратила в Комисията своя актуализиран проект за интегриран план за енергията и климата. Преди месец България изпрати до ЕК молба за преразгледаждане на нейния национален план за възстановяване и устойчивост. Но властите в София все още не са изпратили главата за механизма REPowerEU.

Картината в Европа

ЕС е намалил зависимостта си от вноса на горива и е увеличил значително производството на възобновяема енергия, се казва в доклада.

За миналата година вносът от Русия на изкопаеми горива е ограничен допълнително. Отпаднали са доставките на въглища. Вносът на петрол е сведен до 10 на сто от довоенните количества, а при газа намалението е наполовина и се очаква да достигне две трети за тази година. Същевременно търсенето на газ в ЕС е спаднало с 18 на сто в сравнение с предишните пет години.

Газовите хранилища в ЕС са запълнени до 95-98 на сто от обема.

Въглеродното замърсяване е спаднало с 3 процента за година и с 32,5 на сто спрямо данните от 1990 г.

Вече 39 на сто от произвеждания в ЕС ток се добива от възобновяема енергия.

За една година делът на енергията, произвеждана от слънчева светлина, е с 45 на сто повече, отколкото през 2021 г.

Комисията предложи страните членки на ЕС допълнително да ускорят издаването на разрешителни за разгръщането на мощности за производство на възобновяема енергия. Тя изразява готовност да окаже помощ при определянето на изискванията за участие в търговете, свързани с това производство. Предвижда се ЕК да осигури средства за повишаване на производството на ток от вятър и за разширяване на европейската електропреносна мрежа.