Удобен симулатор на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как ще се гласува с машина. Той е достъпен за всички граждани, които искат да упражнят машинното гласуване, за да са подготвени за местните избори на 29 октомври. На тях ще избираме общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна и кметове на кметства.

Симулаторът на машинно гласуване се намира в дясната част на сайта на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се визуализира машина. На нея е изписано "Избори 29.10.2023 г.- Демо" , както и "Поставете картата в слота за четене". "Картата" се намира в центъра, под визуализираната машината. Там има бутон "Постави карта". След натискането се визуализира нова страница с указание "Посочете в кои избори ще гласувате".

Потребителят трябва да отбележи в кои избори ще упражни правото си на глас. Има и опция за избор на всички видове избор – "избери всички". Потребителят може да избере и само една от възможностите: избори за общински съветници; избори за кмет на община; избори за кмет на район и избори за кмет на кметство. След като е направил избора си, потребителят трябва да натисне бутона "продължи", за да премине нататък.

На екрана се появява прозорец, на който са изписани видовете избори, които е отбелязал. Тук отново има опция "потвърди" или "връщане назад“. Веднъж потвърдил избора си тук, потребителят повече не може да прави промени.

Ако избере да гласува за четирите вида избори, пред потребителя първо се визуализира бюлетината за избори за общински съветници. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого" . За избор на преференция са посочени и примерни номера на кандидати в дясната страна на бюлетината. В долната страна на екрана има опция "следваща страница" (отнася се за бюлетината) и "към следващ избор". Избирателят не може да продължи с гласуването, ако не е посочил кого подкрепя.

След натискането на бутона "към следващ избор" на екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на община. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опции "независим кандидат" и "не подкрепям никого". От дясната страна са номерата на кандидатите. След като потребителят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на район. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого". От дясната страна са номерата на кандидатите. След като избирателят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

На екрана се отваря бюлетината за избори за кмет на кметство. От лявата страна на бюлетината има списък с партии и коалиции, без да се споменават наименованията им, включително опция "независим кандидат" и "не подкрепям никого". От дясната страна са номерата на кандидатите. След като избирателят е направил своя избор, трябва да натисне бутона в долната част на екрана "към следващ избор", за да продължи гласуването си.

След натискането на бутона след последното гласуване се отваря страница "Преглед на избора". Тук избирателят може да промени избора си като натисне "Промени избора" или да гласува като натисне "Гласувай".

При прегледа на вота на потребителя се визуализират направените от него избори за различните видове избори по последователността на бюлетините.

При избиране на опция "Промени избора", потребителят се връща на първата бюлетина за вида избор, в който е заявил, че ще гласува. След това той трябва да премине през всички бюлетини за видовете избори. 

След натискане на бутона "Гласувай" следва "разпечатване" на бюлетините от машината.

При вота на 29 октомври избирателят трябва да изчака сигнала на машината и да вземе бюлетините, след което да ги сгъне и даде за печат от Секционната избирателна комисия. Бюлетините от машинно гласуване се поставят в кутия за машинно гласуване.

Също така избирателят трябва да извади картата и да я върне на избирателната комисия.