Силна буря предизвика рекордно покачването на водата по крайбрежието на Балтийско и Северно море днес. Крайбрежните райони на Балтийско море в Германия, както и в части от Дания и Швеция, се подготвят за огромни приливни вълни. По данни на Федералната агенция по мореплаване и хидрография (BSH) най-високото ниво на водата във фиорда Фленсбург се очаква да бъде до два метра над средното ниво на водата. За последен път толкова високо ниво е измерено през 1904 година.

В Килския залив се очаква в петък водата да се покачи до 1,8 метра над нормалното ниво. В залива на Любек се очакват до 1,7 метра. Съществува риск от наводнения в ниско разположените райони на няколко града. Плажовете също могат да бъдат наводнени, а по стръмните брегове има риск от откъсване на скали. Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия издаде предупреждения за наводнения за Любек и Фленсбург.

Властите призоваха почиващите да напуснат крайбрежните райони. Очаква се там да има много почиващи, тъй като започна есенната ваканция в Берлин и Бранденбург.

Според Федералната агенция по мореплаване и хидрография бурната вълна започва на брега на Балтийско море при ниво на водата от един метър над нормалното. От 1,25 метра тя се нарича средна щормова вълна, а от 1,5 метра - силна щормова вълна. Ако водата се покачи с повече от два метра, това е много силна бурна вълна. За разлика от Северно море, в Балтийско море диапазонът на приливите и отливите практически не играе роля. Нивото на водата се повишава главно при бури от източна посока, които притискат водата към брега на Шлезвиг-Холщайн.

По крайбрежието на Балтийско море в южната и източната част на Дания полицията призова всички да напуснат крайбрежната зона най-късно до петък сутринта. Наред с другото, засегнати са и зоните за летни вили по южните брегове на островите Лоланд, Фалстер и Фюн, както и във фиордите Хадерслев, Аабенраа и Фленсбург.

Датският метеорологичен институт (DMI) предупреди за наводнения в засегнатите крайбрежни участъци от петък сутринта до събота на обяд. Нивото на водата може да се покачи до 2,4 метра над нормалното, съобщи DMI. Освен това, според корабната компания Scandlines, поради бурята ще има ограничения във фериботния трафик между Германия и Дания.