Британският премиер Риши Сунак обеща на израелския си колега Бенямин Нетаняху, че Великобритания ще бъде до Израел в "най-мрачния му час", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сунак приветства допускането на хуманитарна помощ в ивицата Газа и отбеляза, че Израел прави всичко по силите си да ограничи жертвите сред цивилното население.

"Знам, че взимате всички предпазни мерки, за да не навредите на мирните граждани, в пълен контраст с терористите от "Хамас", които се стремят да поставят цивилните в опасност", заяви той пред Нетаняху в Йерусалим.

"Приветствам решението, което взехте вчера, да гарантирате отварянето на коридори към Газа, за да може да влезе там хуманитарната помощ... Горд съм да стоя тук редом с вас, в най-мрачния час на Израел, като ваш приятел. Ние ще бъдем до вас в знак на солидарност. Ние ще бъдем с вашия народ и искаме да победите", допълни Сунак.

На свой ред израелският министър-председател заяви, че шокиращото нападение на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври е целяло да предотврати разширяването на израелските мирни отношения с Близкия изток. Нетаняху призова Великобритания да продължи да подкрепя израелското контранастъпление.

"Бяхме на ръба да разширим мирния процес и една от причините за атаката срещу нас беше да се пресече този процес", бяха думите, с които Нетаняху се обърна към Сунак. "Това е нашият най-мрачен час. Това означава дълга война и ние ще се нуждаем от непрестанна подкрепа", заяви премиерът на Израел.

След края на срещата Сунак подчерта, че е важно конфликтът между Израел и "Хамас" да не ескалира в по-голяма война в Близкия изток.

"Важно е конфликтът да не ескалира в региона. Ето защо говоря с колкото мога повече хора в целия регион", каза британският премиер пред репортери.

По-късно днес премиерът Риши Сунак, който се срещна и с израелския президент Ицхак Херцог, ще отпътува за Саудитска Арабия, където ще се срещне със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, заяви говорител на Сунак, определяйки Саудитска Арабия като важен регионален партньор.