СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Горещият конфликт в Източна Украйна, ислямистският терор на престъпната организация “Ислямска държава”, коварните ядрени планове на Иран  - това са основните теми на тридневната “Мюнхенска конференция по сигурността”.

Официалното откриване на най-големия световен форум по сигурността беше снощи с реч на германския президент Йоахим Гаук, но работата по същество започна днес.

В 51-вото издание на конференцията участват 400 пратеници от 80 държави, 20 от които държавни глави, а 60 са външни и отбранителни министри.

 България е представена от президента Росен Плевнелиев, на когото е отредено място на първия ред в голямата зала на 5-звездния хотел “Байеришер хоф”, където по традиция се провежда конференцията.

След днешния си разговор в Москва с Владимир Путин френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел ще пристигнат в Мюнхен. В баварската столица вече са американският вицепрезидент Джо Байдън, държавният секретар на САЩ Джон Кери, руският външен министър Серегей Лавров, украинският президент Петро Порошенко, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Мерките за сигурност винаги са били засилени, но след януарските атентати в Париж, отнели живота на 17 мирни граждани,този път те са драстични. Над сигурността на присъстващите бдят 3600 полицаи. В тайна се пази броят на снайперистите и на “бдящи очи” от тайните служби.

Блокирани са всички улици и площади в близост до мястото на форума, кордонът може да се преодолее само със специален пропуск.

На Мюнхенската конференция не се взимат обвързващи решения, но това е най-важният форум в Европа и света, където се обсъждат най-парещите теми. Особено важни са контактите между висшите представители на държавите участнички. Често пъти един разговор на четири очи може да доведе до решение на важен проблем.

Очаква се разгорещен дебат по анексирането на Крим от Русия, както и войната в Източна Украйна – най-сериозната заплаха за мира в Европа след края на студената война.

Вчера френският президент Франсоа Оланд и канцлерката Ангела Меркел разговаряха в Киев с украинския президент Порошенко, за днес се очаква разговор в Кремъл с Владимир Путин. Всички засега пазят пълно мълчание по мирния план “Оланд-Меркел”. Целта е ясна – примирие в Източна Украйна, което да доведе до края на горещия конфликт. Според запознати светкавичната дипломатическа офанзива цели да убеди и Киев за отстъпки – даване на автономия на размирните украински региони, руският език и култура да са под особена защита.

Докато Европа и светът очакват от конференцията в Мюнхен делови диалог, сближаване на позиции и обща решимост за пресичане на ислямисткия терор, крайно леви сили клеймят форума като заплаха под лозунга “С НАТО не може да има мир!”

За утре е насрочена  многохилядна демонстрация “срещу военнолюбците”, събрали се в Мюнхен. Силите на реда са на бойна нога.