Почти 500 000 израелци са били разселени в страната си след атаките на "Хамас" на 7 октомври, съобщи днес на пресконференция говорителят на израелската армия, цитиран от Франс прес.

"Около половин милион израелци са били разселени" в границите на Израел. "Съгласно правителствените директиви ние евакуирахме целия Южен Израел, всички населени места в близост до ивицата Газа ... Същото направихме и на север, където 20 населени места в близост до границата с Ливан бяха евакуирани", каза говорителят.

Близо хиляда американски граждани и членове на техните семейства са напуснали Израел от петък с чартърни полети за Европа, осигурени от Държавния департамент, каза говорител на американското дипломатическо ведомство пред Ройтерс.

Държавният департамент съобщи, че е предложил повече от 4000 места в осигурен от американското правителство чартърен транспорт по въздух и вода за американски граждани и членове на техните семейства, но каза, че полетите и други маршрути за пътуване са били използвани едва на половината им капацитет.

Държавният департамент допълни, че организираните от правителството полети ще продължат по график от Тел Авив поне до четвъртък.

Над 1 милион души са избягали от домовете си в анклава преди очакваната израелска инвазия за унищожаване на ръководството на "Хамас" след нападението на палестинското движение срещу Израел на 7 октомври. Хуманитарни организации предупреждават, че израелско сухопътно настъпление ще ускори възникването на хуманитарна криза.

Израелски сили, подкрепяни от американски военни кораби, се разположиха по границата с Газа и тренират за планираната от Израел широкообхватна операция за ликвидиране на радикалната групировка. Продължаващите вече седмица бомбардировки разрушиха цели квартали, но не успяват да възпрат обстрелването с ракети на Израел от ислямистите.

Избухналата на 7 октомври война се превърна в най-кръвопролитния от петте конфликта в Газа; загиналите са над 4000. Министерството на здравеопазването в палестинския анклав съобщи, че 2750 палестинци са загубили живота си, а 9700 са ранени. Над 1400 израелци са убити, а най-малко 199, сред които и деца, са взети за заложници от "Хамас" и отведени в Газа, според израелските власти.

БТА