Руският президент Владимир Путин разговаря с колегите си от Иран и Сирия Ебрахим Раиси и Башар Асад и се очаква да проведе разговори с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси, с лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас и израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

"Днес провеждаме голяма офанзива: пет телефонни разговора. Президентът (на Русия) вече разговаря със сирийския и иранския президенти", заяви дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от руските информационни агенции. Той съобщи, че са планирани и още три разговора.

Ушаков подчерта, че Путин ще изрази позицията на Русия и ще изслуша "съображенията" на петимата си събеседници.

"В този контекст най-важното е незабавно да се спре огънят и да се започне процес на политическо уреждане", добави Ушаков, като призова за "активни и решителни мерки" за спиране на ескалацията в Близкия изток. Той подчерта, е според Москва целта на мирните преговори трябва да бъде одобреното от ООН решение за две държави, предвиждащо създаването на палестинска държава със столица в Източен Йерусалим.

Сегашната криза е "в центъра на вниманието на президента" Путин, каза Ушаков.

Русия поддържа добри отношения както с израелските, така и с палестинските власти, а също и с няколко регионални фактора като Сирия, Египет и Иран.

След кървавото нападение на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври, последвано от безпрецедентния военен отговор на Тел Авив, Путин призова за преговори между двете страни, като определи конфликта като "ясен пример за провала на политиката на САЩ".

В петък той определи обсадата на ивицата Газа от израелската армия като "неприемлива", сравнявайки я с ужасната обсада на Ленинград от нацистите по време на Втората световна война.

Съветът за сигурност на ООН се събила в понеделник вечер, за да вземе решение относно конфликта между Израел и Хамас, потвърдиха източници на АФП от ООН, според които ще се обсъждат две конкуриращи се проекторезолюции.

В петък Русия внесе в Съвета проекторезолюция, която ще бъде гласувана и в която се призовава за "незабавно, трайно и напълно спазвано хуманитарно прекратяване на огъня" и "безпрепятствен" хуманитарен достъп до обсадената ивица Газа.

Бразилия, която е ротационен председател на Съвета, също ще представи текст, осъждащ "отвратителните терористични атаки на "Хамас", според същите източници. Текстът, предложен от Москва, категорично осъжда всяко насилие и военни действия срещу мирни граждани и всички терористични актове", но не споменава ислямистката терористична организация.