Авторът на международния бестселър „Психология на забогатяването“ ни поднася нов инструмент за разрешаване на един от най-предизвикателните пъзели в живота. Когато планираме бъдещето, често се питаме: Какво ще се случва по това време следващата година? Или - какво ще бъде различно след десет години?

Но прогнозирането е трудно. Важните събития, които ще оформят бъдещето, са по своята същност непредвидими. Вместо това трябва да зададем различен въпрос:

Какво ще бъде същото след десет години?

Какво ще бъде същото след сто години?

Знанието за нещата, които никога не се променят, е по-полезно и по-важно от несигурната прогноза за непознато бъдеще.

С обичайния си ентусиазъм, Моргън Хаузел представя майсторски клас за оптимизиране на риска и улавяне на възможностите. Чрез поредица от увлекателни истории и съдържателни примери, той показва как можем да използваме новооткритото си разбиране за непреходното, за да виждаме в бъдещето и да изградим най-добрата стратегия в бизнеса, финансите и личния си живот.

Хаузел е финансов консултант и двукратен финалист за наградата Gerald Loeb. Първата му книга Психология на забогатяването оглавява класациите по цял свят.

Представяме ви откъс от "Същото, както винаги", Моргън Хаузе, издателство "Ера":

Малките закони на живота

Веднъж обядвах с човек, който е близък с прочутия бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет.

Този човек – ще го наричаме Джим (не е истинското му име) – обикалял Омаха, Небраска, заедно с Бъфет в края на 2009 г. По това време световната икономика беше в криза и Омаха не правеше изключение – затворени магазини, залостени предприятия.

Джим попитал Уорън: „В момента е толкова зле. Как изобщо може да се възстанови икономиката след това?“ Уорън казал: „Джим, знаеш ли кое е било най-продаваното шоколадово блокче през 1962 г.?“ „Не“, отговорил Джим. „Сникърс“, казал Уорън. „А знаеш ли кое е най-продаваното блокче днес?“ „Не“, отговорил Джим. „Сникърс“, казал Уорън.

После настъпила тишина. Така приключил разговорът.

Това, което четете сега, е книга с кратки разкази за нещата, които никога не се променят в един променящ се свят.

Историята е изпълнена с изненади, които никой не би могъл да предвиди, но също така е изпълнена и с много вечна мъдрост.

Ако се върнете във времето преди петстотин години, или се пренесете във времето след петстотин години, бихте се изумили как са се променили технологиите и медицината.

Геополитическият ред не би имал никакъв смисъл за вас. Езикът и диалектът може би ще са ви напълно чужди.

Но бихте забелязали, че хората робуват на алчността и страха точно както го правят в нашия сегашен свят.

Бихте видели как хората се влияят от риска, ревността и общностната принадлежност по познати за вас начини.

Бихте видели прекалена самоувереност и недалновидност, които напомнят за поведението на хората днес.

Бихте открили хора, които търсят тайната на щастливия живот и се опитват да намерят сигурност, когато такава не съществува, и то по начини, които са ви съвсем близки и разбираеми.

Когато се пренесете в непознат свят, бихте прекарали няколко минути в наблюдение на поведението на хората и бихте си казали: „А, това вече съм го виждал“. Промяната привлича вниманието ни, защото е изненадваща и вълнуваща. Но постъпките и реакциите, които никога не се променят, са най-мощните уроци на историята, защото предвещават какво да очакваме в бъдеще. Вашето бъдеще. Бъдещето на всички. Без значение кой сте, откъде сте, на колко години сте или колко пари печелите, има вечни уроци от човешкото поведение, а те са едни от най-важните неща, които някога можете да научите.

Идеята е проста, обаче е толкова лесно да я пренебрегнем. Но щом я схванете, ще можете да осмислите по-добре собствения си живот, да разберете защо светът е такъв, какъвто е, и да станете по-спокойни за това, което ви очаква в бъдеще.

Често питат основателят на „Амазон“ Джеф Безос какво ще се промени през следващите десет години. „Почти никога не ми задават един друг въпрос: „Какво няма да се промени през следващите десет години?“, отговаря той. „А аз ви казвам, че вторият въпрос е по-важният.“ (От юли 2021 г. Анди Джеси е изпълнителен директор на „Амазон“.)

Нещата, които никога не се променят, са важни, защото можете да се доверите на това, че знаете как те ще оформят бъдещето. Безос споделя, че е невъзможно да си представи бъдеще, в което клиентите на „Амазон“ не искат ниски цени и бърза доставка, така че той може да вложи огромни инвестиции в тези неща.

Същата философия работи в почти всички области на живота.

Нямам никаква представа какво ще направи фондовият пазар през следващата година (или която и да е друга година), но съм сигурен в склонността на хората към алчност и страх, която никога не се променя. Затова прекарвам времето си като мисля за това.

Нямам представа кой ще спечели следващите президентски избори. Но съм сигурен, че привързаността на хората към определена общност влияе на мисленето им, което е същото днес, каквото е било преди хиляда години и каквото ще бъде след хиляда години.

Не мога да ви кажа кои видове бизнес ще доминират през следващото десетилетие.

Но мога да ви кажа как компаниите позволяват на успеха да им се строполи върху главите, стават мързеливи и тесногръди и в крайна сметка губят предимството си. Тази история не се е променила от стотици години и никога няма да се промени.

Философите са прекарали векове в обсъждане на идеята, че има безкрайно много пътища, по които животът ви може да поеме, а вие просто живеете в тази конкретна версия. Това е нещо вълнуващо за размисъл и води до въпроса: какво би било вярно във всяка възможна версия на живота ви, а не само в тази? Тези универсални истини очевидно са най-важните неща, върху които трябва да се съсредоточите, защото те не зависят от случайността, късмета или инцидента.

Предприемачът и инвеститор Навал Равикант1 го формулира по следния начин: „Ако има 1000 паралелни вселени, искате да сте богати в 999 от тях. Не искате да сте богати в петдесетте от тях, в които сте имали късмет, така че искате да изключите късмета... Искам да живея така, че ако животът ми се разиграе 1000 пъти, Навал да преуспее 999 пъти.“ Именно за това става дума в тази книга: имаме хиляда паралелни вселени – какво би било правилното във всяка една от тях?

Всяка от следващите двайсет и три глави може да се чете самостоятелно, така че няма нищо лошо да прескачате и да избирате по свое желание.

Общото между тези глави е в убеждението ми, че всяка от темите ще бъде също толкова актуална след стотици години, колкото е била и преди стотици години.

Нито една от главите не е прекалено голяма по обем и затова сте добре дошли. Много от тях се базират на блога ми в Collaborative Fund, където пиша за пресечните точки между парите, историята и психологията.

Първата глава е посветена на това колко крехък е светът и е лична история за най-страшния ден в живота ми.