Руските войски продължават опитите да обкръжат източния украински град Авдиевка, потвърди в събота ръководителят на местната военна администрация Виталий Барабаш. Това съобщи Свободна Европа.

Това е най-голямата руска офанзива от месеци насам. В нея участват най-малко три руски батальона с общо между 2000 и 3000 военнослужещи.

Авдиевка се намира северно от град Донецк, който е под контрола на руските сили. Затова и има ключово стратегическо значение, тъй като от Авдиевка украинската армия може да настъпи към руските позиции в Донецка област.

"Вече пети ден врагът не спира нито да щурмува, нито да обстрелва позиции около града. Опитва се да обгради града. Все повече и повече нови сили се мобилизират за изпълнение на техните задачи", каза Виталий Барабаш в събота.

По думите му през нощта не е имало ракетни удари по Авдиевка за първи път от вторник, когато силите на Москва започнаха масираната си офанзива. По думите на Барабаш руската армия използва всички налични оръжия, за да обстрелва позициите на украинската армия - дронове, артилерия, танкове, зенитни ракети и авиация.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна обаче съобщи, че до момента всички атаки в посока Авдиевка са били отблъснати.

Опитите на руската армия да атакува града през изминалите дни се провалиха, а настъплението им може да се превърне в "удряне в бетонна стена", коментира Институтът за изследване на войната (ISW) в петък.

Според източници на института руските сили са продължили да атакуват райони на север и юг от Авдиевка, а геолокационни изображения, публикувани на 12 и 13 октомври, показват, че руските сили са напреднали на юг от Красногоровка (5 км северно от Авдиевка) и югоизточно от Первомайски (11 км югозападно).

Авдиевка е промишлен град в източната част на Донецка област, чието население преди войната наброяваше около 31 000 души. Сега то е намаляло до приблизително 2000 души, а по-голямата част от града е разрушена.