Страните членки на Съвета на Европа (СЕ) да обявят Владимир Путин за нелегитимен след изтичането на настоящия му президентски мандат през 2024 г. и да прекратят всички контакти с него с изключение на хуманитарните контакти и опитите за постигане на мир.

Това гласи резолюция, приета днес единодушно от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. „За“ гласуваха 43-ма депутати. Нито един не е бил „против“ или „въздържал се“.

Путин е на власт като президент или премиер от 2000 г., припомнят от ПАСЕ. Измененията в руската конституция направиха възможно той да управлява до 2036 г. Това предизвиква опасения от липса на спирачки и баланси. Комбинирано със засилващите се репресии срещу вътрешните опоненти и действията на Русия в Украйна, то показва цената на безконтролната президентска власт.

„Неограничената власт на президента, идваща от изключително дългото му властване, комбинирана с липсата на каквито и да било спирачки и баланси като силен парламент, независимо правосъдие, свободни медии и жизнено гражданско общество, превърна Руската федерация в де факто диктатура“, заявяват депутатите.

Резолюцията е приета въз основа на доклада на нидерландския депутат Питер Омзихт. От ПАСЕ припомнят заключенията на Венецианската комисия, че премахването на ограниченията за мандатите на настоящия президент нарушават и руската конституция, и принципите на международното право.

Според Асамблеята руската агресия срещу Украйна и нейните последици са доказателство, че диктатурите представляват заплаха срещу световния мир и сигурност и за териториалната цялост и политическата независимост за нейните съседи. Възстановяването на демокрацията в Русия е не само в интерес на руския народ, но и на Европа и целия свят.

ПАСЕ подкрепя създаването на международен трибунал, който да подведе под отговорност руското ръководство, включително Путин, за действията им – като се започне от незаконната анексия на Крим, войната в Донбас и свалянето на малайзийския самолет.