Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер обяви строги мерки срещу симпатизантите и поддръжниците на терористичната организация "Хамас" в страната след безпрецедентното и брутално нападение на стотици бойци на организацията от ивицата Газа срещу израелски общности.

"Използваме всички разузнавателни и полицейски средства, за да предприемем действия срещу поддръжниците на Хамас", заяви тя.

"Нашите органи за сигурност се концертират още по-внимателно върху ислямистката сцена, за да установят незабавно реакциите на терора на "Хамас" и да предотвратят всякаква подкрепа. Това се отнася и за събирането на дарения за "Хамас", каза тя.

Фезер призова германските власти последователно да се намесват срещу демонстрации и събирания, на които се честват действията на "Хамас".

"Трябва да се използват всички възможности на полицията, за да се намесва тя сурово и възможно най-рано, ако се възхвалява терорът на "Хамас". И трябва да се използват всички възможности по закона за пребиваване, за да се депортират престъпниците от ислямистката сцена, ако нямат германски паспорт", каза още Фезер.

Берлинската полиция е забранила насрочена за днес демонстрация на палестински поддръжници, както и митинг пред Бранденбургската врата, обявени снощи в социалната медийна платформа "Екс" (доскоро "Туитър"), съобщи вестник "Берлинер моргенпост".

Фезер заяви, че не вижда необходимост от затягане на съществуващите закони.

"Нашата конституционна държава разполага с инструментите за предприемане на строги мерки срещу поддръжниците на терористичната организация "Хамас", каза тя.

Андреа Линдхолц, заместник-председателка на парламентарната група на дясноцентристкия съюз ХДС/ХСС, обаче призова за въвеждането на забрана на дейността на "Хамас".

"Според последния доклад на Службата за защита на конституцията около 450 поддръжници на "Хамас" разпространяват пропаганда, събират дарения и набират нови поддръжници", каза тя в свое изявление.

"Сега федералният министър на вътрешните работи трябва незабавно да издаде забрана на тези дейности", добави Линдхолц.