САЩ не възнамеряват да изпратят военни на място след нападенията срещу Израел от страна на ислямистки бойци от “Хамас“, но ще защитават интересите си в региона, заяви говорител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че "няма съмнение, че има известна степен на съучастие" от страна на Иран в подкрепата на Хамас, но президентът Джо Байдън не е видял осезаеми доказателства, че Иран е участвал пряко в подготовката на сегашната криза.

Кърби заяви пред репортери, че Белият дом очаква допълнителни искания от страна на Израел в сферата на сигурността и ще се опита да ги изпълни. възможно най-бързо.

"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим интересите на националната си сигурност и да изпълним ангажиментите си в областта на сигурността по целия свят, включително в този регион, поради което изпратихме самолетоносач в източната част на Средиземно море", каза Кърби пред телевизия Си Би Ес.

Американската армия "увеличава" доставките на системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друга помощ в сферата на сигурността за  Израел, за да му помогне да отговори на безпрецедентната атака на "Хамас" през уикенда, заяви високопоставен представител на американската отбрана, предаде Ройтерс.

"Самолетите вече излетяха", каза американският служител, говорейки при условие за анонимност пред репортери в Пентагона.

"Подкрепяме Израел... Оставаме в постоянни контакти с нашите колеги в Израел, за да определим и след това да подкрепим най-неотложните им изисквания."

САЩ все още не са предоставили подробна информация за размера на исканията на Израел за помощ в областта на сигурността. Но представителят на американската отбрана заяви, че Вашингтон се свързва с отбранителната индустрия за ускоряване на чакащите израелски поръчки и разглежда възможностите на собствените запаси на САЩ за попълване на израелските нужди.

Длъжностното лице също така изглежда отхвърли опасенията, че САЩ може да се затруднят да снабдяват едновременно Израел и в същото време доставят оръжие на Украйна.

"Ние сме в състояние да продължим подкрепата си както за Украйна, така и за Израел, и да поддържаме собствената си готовност в световен мащаб", заяви служителят.

Най-високопоставеният генерал на САЩ предупреди Иран да не се замесва  в кризата в Израел и заяви, че не иска този конфликт да се разшири, предаде Ройтерс.

Запитан какво е посланието му към Иран, генерал Чарлз Браун, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви: "Да не се замесва."

"Искаме да изпратим доста силно послание. Ние не искаме това (конфликтът – бел. ред.) да се разшири и идеята е Иран да получи това послание ясно и категорично", каза Браун пред малка група репортери, пътуващи с него към Брюксел.

Светът реагира

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия направиха съвместно изявление вчера, в което осъждат нападенията срещу Израел от страна на ислямистката военна групировка “Хамас“ и изразиха своята "твърда и единна подкрепа" за Израел, предаде Ройтерс.

"През следващите дни ще останем единни и координирани, заедно като съюзници и като общи приятели на Израел, за да гарантираме, че Израел е в състояние да се защити и в крайна сметка да създадем условия за мирен и интегриран Близкоизточен регион", се казва в изявлението на американския президент Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, италианската министър-председателка Джорджа Мелони и британският премиер Риши Сунак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди последните събития от боевете между Израел и палестинците в телефонни разговори вчера с лидерите на Израел, Палестина, Ливан, Катар и Египет, съобщиха от канцеларията на Ердоган, предаде Ройтерс.

По-рано Ердоган заяви в телевизионно обръщение, след като председателстваше на заседание на кабинета, че Турция е готова да действа като посредник за  прекратяване на конфликта ако двете страни направят такова предложение, включително размяна на заложници.

Турското президентство заяви отделно в публикация в социалната мрежа Екс, че Ердоган е казал на израелския президент Ицхак Херцог, че всякакви стъпки, които колективно вредят на населението на Газа, ще увеличат страданията в региона.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се съгласиха, че "гласът на разума" трябва да надделее в продължаващия конфликт между “Хамас“ и Израел, съобщиха от египетското  президентство, предаде Ройтерс.

Сиси и саудитският престолонаследник, които обсъдили развитието на конфликта в телефонен разговор, заявиха, че продължаващата ескалация застрашава стабилността в региона, съобщи говорител на египетското президентство в изавление.

Чеченският ръководител Рамзан Кадиров призова лидерите на мюсюлманските страни да създадат коалиция и да призоват Европа и целия Запад да защитят палестинците, предаде ТАСС.

"Обръщам се към лидерите на мюсюлманските страни - създайте коалиция и призовете тези, които наричате приятели, Европа и целия Запад, да не бомбардират цивилни граждани под предлог за унищожаване на бойци. Ние подкрепяме Палестина. И сме против тази война, която, за разлика от други конфликти, може да прерасне в нещо по-голямо", заяви Кадиров в канала си в Teлеграм.