Мъж бе убит миналата нощ в София, съобщи МВР.

Сигналът за инцидента е подаден малко след 22:00 часа в кв. "Красна Поляна". Отишлите на място униформени намерили тялото на мъж. Повиканите спешни медици установили смъртта на чужденец, за когото се твърди, че е от арабски произход.

Засега официално изявление от разследващите няма. БНР обаче съобщава, че се касае за млад сириец.

Той е застрелян с 10 куршума и убийството има почерка на показна екзекуция. По непотвърдена информация той е на възраст 17 г. допълва и БТА.

Убитият е със статут на постоянно пребиваващ в България и изчаквал решение по кандидатурата му за статут на бежанец. Сириецът е вървял заедно с още един негов сънародник по улицата, когато неизвестни мъже са открили стрелба по тях. Единият от сирийските граждани е успял да избяга и е невредим. Другият обаче е застрелян на място и е починал. Екипите на Спешна помощ само са констатирали смъртта му.

Полицията работи по различни версии за убийството. Една от тях е трафик на мигранти, допълва националното радио.

До късно през нощта мястото до бл. 340 остана отцепено. Предстои и втори оглед - по светло.

По-късно през деня прокуратурата разпространи официано съобщение, но без особена конкретика:

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за предумишлено убийство

Под ръководство и надзор на Софийска градска прокуратура (СГП) е разследване за предумишлено убийство, извършено на 09.10.2023 г. в гр. София.

Досъдебното производство се води за това, че на 09.10.2023 г., около 22:00 ч. в гр. София, ж.к. „Красна поляна", умишлено е умъртвен М. И., като е прострелян в областта на главата и тялото, и деянието е извършено предумишлено – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9, вр. чл. 115 НК.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на основание чл. 212, ал. 2 НПК със съставянето на протокола за първо действие по разследването – оглед на местопроизшествие. 

Разследването продължава, като същото ще бъде провеждано от Столична дирекция на вътрешните работи под ръководство и надзор на СГП.