Украинската контраофанзива отново забави скорост, след като през последните няколко седмици украинците постепенно разшириха пролуката в първата руска отбранителна линия в Запорожка област.

През изминалите седем дни украинските бойци освободиха няколко километра край Андриевка (8 километра югоизточно от Бахмут). Постигнат бе и известен напредък в направлението Роботино. Но отвъд тези ограничени успехи, руснаците има защо да са доволни - редиците им се огъват, но не не се пречупват, въпреки натиска. 

Анонимният военен експерт "Tatarigami_UA" посочва, че се наблюдава промяна в тактика на украинците - бомбардировките са намалели, за сметка на постоянните нахлувания на малки военни части. Целта им е да се отслаби руската отбрана, която се оказа по-корава от прогнозите на повечето специалисти преди началото на украинската контраофанзива.

Но издръжливостта на руснаците тепърва предстои да бъде подложена на тест - говорителят на украинската Източна група на въоръжени сили капитан Иля Евлаш отбеляза, че украинците се подготвят за настъпателни операциии през есенно-зимния период. В сводката си на 7 октомври "Институтът за изледване на войната" се съгласява, че метеорологичното време няма да попречи на нито една от страните да организират офанзиви. Стига да са добре запасени с оръжия и боеприпаси. 

Тоест - решимостта на Запада остава ключовият фактор, който поддържа огъня на украинската съпротива. 

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава най-популярният руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, който отказва да прости на дядовците на европейските лидери заради смъртта на 27 милиона съветски жители. Включително на португалеца Жозеп Борел и французина Еманюел Макрон.

"Ние помним и няма да позволим на европейските отрепки да забравят, че дядовците и прадядовците им са виновни за гибелта на 27 милиона съветски жители. Борел, Бербок, Шолц, "Микрон" (Макрон) - всички тези отрепки трябва да знаят, че няма да ги забравим. И никога няма да простим. Никога. Нито на украинските нацисти, нито на шефовете им".

Ще "осребрим" проруския лидер на Запорожие Евгений Балицки. Според бившия депутат от украинския парламент "специалната военна операция" едва сега е започнала и има още много европейски територии, които трябва да бъдат "освободени".

"Руската империя, когато бе разтърсена от болшевишкия преврат, пое по различен път на развитие, загуби много поданици. Тук не говоря за земи, това се подразбира - Варшава, Хелзинки, Ревел (руското име на Талин), Лиепая, въобще целия Прибалтийски регион. Това са все наши земи, там живеят наши хора. Те днес са превърнати в безсловесно стадо, треперещи твари. Трябва да поправим това и ще го поправим със силата на руското оръжие(...) Да си върнем нашите хора, нашите поданици на тогавашната Руска империя, понастоящем Руска федерация, за да не се превърне целият свят в Содом и Гомор, както сега се случва в Европа".

"Златото" принадлежи на главната редакторка на RT Маргарита Симонян, която настрои половина Русия срещу себе си заради готовността си да пожертва Сибир в борбата срещу Украйна.

"Атака с украински дрон в Адлер (район на Сочи). Целите им от географска гледна точка са все по-навътре, залогът нараства. И така за нас ядреният ултиматум все повече става неизбежен и безалтернативен(...) Ако предизвикаме ядрен взрив някъде в Сибир (Симонян прави пауза, явно осъзнавайки, че изразява опасни идеи). Нищо няма да стане на земята, нищо толкова страшно, без чудовищна радиация, от която умират всички наоколо, а тези, които оцелеят, умират след 10 години от рак. Няма да стане това. Ще бъде извадена от строя цялата радиоелектроника, всички цифрови технологии, всички сателити. Камерата, която сега ме снима. Ще се върнем някъде към 1993 г. Не виждам друг изход освен този, без значение дали ми харесва, или не".