Най-малко 100 души бяха убити в Израел вследствие на атаката на Хамас срещу еврейската държава, обобщават световните агенции, като се позоват на израелските здравни власти. Ранените са поне 1000.

От палестинска страна съобщиха за минимум 198 убити и 1610 ранени при ответната ракетна бомбардировка на Израел срещу ивицата Газа.

Въоръжени палестински мъже пресякоха границата на страната, подкрепени със силен бараж от ракети от ивицата Газа, предаде Ройтерс. Бунтовниците са окупирали 7 общности край територията.

Военният командир на Хамас Мохамад Дейф обяви началото на операцията, призовавайки всички палестинците да се включат в борбата.

"Това е денят на най-голямата битка за прекратяване на последната окупация на земята", каза той и добави, че са изстреляни 5000 ракети.

Палестинската групировка "Ислямски джихад" заяви, че нейните бойци са се присъединили към Хамас в атаката.

"Ние сме част от тази битка, нашите бойци са рамо до рамо с техните братя от бригадите Касам (военното крило на Хамас), докато не бъде постигната победа", каза говорителят на въоръжения клон на "Ислямски джихад" Абу Хамза.

"Граждани на Израел, ние сме във война. Хамас ще плати безпрецедентна цена", обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Операция "Железни мечове"

Докато предупредителните сирени прозвучаваха в Южен и Централен Израел, включително в Йерусалим, израелската армия заяви, че е стартирала Операция "Железни мечове", която ще включва мащабни операции срещу Хамас в Южен Израел и в ивицата Газа. В нея ще участват над 10 000 резервисти.

Израелската армия вече атакува позиции на палестинците в Газа.

Израел се готви и за ескалация на северния фронт с Ливан, откъдето биха могли да атакуват бойци на Хизбула. От фракцията съобщиха, че поддържат връзка с Хамас и предупредиха израелската армия да внимава какви маневри предприема.

Шефът на израелската полиция обяви, че се водят битки в 21 места из Южен Израел.

Зверствата на Хамас

В социалните мрежи се появиха видеа, в които се вижда как палестинските бойци стрелят по цивилни. Израелските медии съобщиха, че въоръжени мъже са открили огън по минувачи в град Сдерот, в Южен Израел, а кадри, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват сблъсъци по градските улици, както и въоръжени мъже в джипове, обикалящи из провинцията.

Палестинските бойци са задържали множество цивилни, включително граждани на държави от Югоизточна Азия.

В плен са и десетки израелски войници.

Онлайн се споделят видеа на победоносни паради, в които въоръжени мъже разнасят пред ликуващи палестински тълпи полуголи жени. 

Палестинците са унищожили поне 4 израелски танка, като в атаките си използват и дронове.

Атаката идва ден след като Израел отбеляза 50-ата годишнина от войната от 1973 г., която доведе страната до ръба на катастрофалното поражение след изненадващо нападение на Сирия и Египет.