Паравоенната групировка "Вагнер", дълго присъствала в Украйна и активна в Африка, е подписала договор с китайско дружество, да придобие два спътника за наблюдение и да поръчва изображения, даващи ѝ веобикновена мощ в разузнаването, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на европейски източник от сферата на сигурността, според когото някои от тези изображения се послужили на покойния шеф на "Вагнер" Евгений Пригожин, загинал в самолна катастрофа през август, да подготви своя метеж в края на юни, най-голямата заплаха, преживяна от руския президент Владимир Путин през неговите 20 години на власт.

Съгласно търговски договор, написан на английски и на руски и подписан на 15 ноември 2022 г., Beijing Yunze Technology Co. Ltd е продала за приблизително 31 милиона долара на Nika-Frut, компания кръга фирми на Пригожин, два наблюдателни спътника с много висока резолюция (до 75 cм), принадлежащи на китайския космически гигант Chang Guang Satellite Technology (CGST).

Документът също така предвижда предоставяне на изображения при поискване от сателитната система на CGST. Според източника от европейската сигурност тези снимки са позволили на "Вагнер", която е в процес на разформироване след смъртта на своя лидер, да получи разузнавателна информация в Украйна и Африка (Либия, Судан, Централна Африка, Мали и др.), където действат нейните наемници .

Хората на Пригожин поръчали също в края на май 2023 г. около 80 изображения на руска територия, от украинската граница до Москва, маршрута, който Вагнер измина в края на юни по време на своя бунт, уверява същият източник на АФП. Този бунт, прекратен в рамките на 24 часа, скрепи окончателната раздяла между руския президент и Пригожин, няколко седмици преди смъртта на последния.

Поръчката за изображения от Русия, която не фигурира в гореспоменатия договор, не може да бъде независимо проверена от Франс прес, отбелязва агенцията. Но това изтичане на информация може да обясни защо американските разузнавателни служби са знаели за подготовката на бунт от Вагнер, както разкри Си Ен Ен  в края на юни. Същото важи и за френските служби, според информация в изданието "Опинион".

Лишена от лидера си и няколко основни ръководители, паравоенната група днес е във фаза на реорганизация. Но голяма част от нейните доходоносни дейности в чужбина изглежда са предназначени да бъдат запазени под егидата на други паравоенни групировки или ново ръководство, контролирано от Москва.

Според същия европейски източник обаче договорът е в сила и днес. Той предвижда придобиването на два китайски спътника, JL-1 GF03D 12 и JL-1 GF03D 13, в орбита на височина 535 километра. Чрез този договор клиентът също така придобива права за теглене на данни от други спътници в системата на китайския оператор CGST, който днес има около сто спътника и цели да достигне 300 до 2025 г.

Договорът предвижда, че след получаване на всяка поръчка от клиента, "доставчикът на услугата ще ориентира спътниците" според заявените изображения, преди те да бъдат предадени на наземна станция за обработка и доставка. „Клиентът ще изтегли данните за изображения от облака“ и ще може да ги съхранява седем дни.

Групите Nika-Frut и Beijing Yunze не са отговорили до обяд в четвъртък на искане на АФП за коментар.

Защо руската армия не е могла да пряко предостави тези изображения на "Вагнер"?

„Русия няма такъв тип капацитет. Тяхната сателитна програма не се представя добре напоследък“, казва пред АФП Грегъри Фалко, изследовател в американския университет Корнел, щата Ню Йорк. "Обратно, Вагнер понякога имаше разузнавателен капацитет, превъзхождащ този на руската армия", отбелязва той.

Доставката на сателитни изображения от Китай на "Вагнер" няма да изненада Вашингтон, отбелязва агенцията. Министерството на търговията на САЩ реши на 24 февруари 2023 г. да санкционира Beijing Yunze Technology Co. Ltd, както и брокера на сателитни изображения Head Aerospace Technology.

„Тези компании са допринесли значително“ за подпомагане на руската армия в Украйна и „са замесени в дейности, противоречащи на националната сигурност на Съединените щати и интересите на (нейната) външна политика“, пише в официален документ на министерството, достъпен в интернет.


На 12 април 2023 г. Държавният департамент също наложи санкции срещу „80 юридически и физически лица, които продължават да позволяват и улесняват руската агресия“. Сред тях отново беше Head Aerospace Technology, описана като „предоставила сателитни изображения на обекти в Украйна на организации, свързани с "Вагнер“ и Евгений Пригожин".

АФП е установила и самоличността на руснака, подписал договора с китайската фирма - някой си Иван Мечетин. Този 40-годишен мъж е генерален директор на "Ника-Фрут", дъщерно дружество на групата "Конкорд" на Пригожин. 

Мечетин също е работил известно време в звено, което е доставяло оръжия и боеприпаси на ГРУ, руското военно разузнаване, по време на нахлуването в Крим през 2014 г. Beijing Yunze договаря отбранителни технологии за сметка на Пекин. Head Aerospace според няколко космически експерти, има маркетингово споразумение с CGST, пише АФП.

CGST "е чудовището на китайските космически операции. Те са извършили много индустриален шпионаж", коментира Грегъри Фалко. Нейните сто спътника ѝ позволяват много висока честота на повторно посещение, тоест способността да преминава над една и съща точка на интерес няколко пъти на ден, предлагайки голяма актуалност на разузнаването.

Остава една огромна въпросителна, отбелязва АФП: Дали висшите власти в Пекин са били информирани за поръчки за изображения на руска територия от "Вагнер", три седмици преди бунта му срещу Владимир Путин?