Земетресение с магнитуд 3,9 бе регистрирано през последния час в района на Сливен, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Трусът е бил усетен най-силно в Твърдица, а също в Сливен, Гурково, Омуртаг, Елена и други селища в района.

Според данните на Европейския сеизмологичен център епицентърът на земният трус е 18 километра западно от Сливен, а точният час на труса е бил 8:16 часа. Центърът определя земетресението с магнитуд 4,4.

ОДМВР-Сливен съобщиха, че няма сигнали за щети и пострадали в региона. Полицейски екип е отишъл на място в селата да провери обстановката, но засега няма никакви сигнали за проблеми след земетресението, предаде БГНЕС.

"Чухме леко бучене, реагирахме чисто човешки. Нямаме данни за щети", коментира пред сайта sliveninfo.bg кметът на Твърдица Атанас Атанасов.

"Ние бяхме тук, тъкмо разпределихме работниците за временната заетост и изведнъж цялата сграда се потресе, изплашихме се. Излязохме навън, помислихме да няма втори трус, обаче нямаше и се прибрахме. Поражения няма никакви", каза пред Нова тв Василка Ганчева, кмет на с. Боров дол.

Пред Би Ти Ви Емил Ботев, ръководител на секция „Сеизмология” на БАН обясни, че средностатистически годишно у нас се случват 2-3 земетресения с магнитуд около 4 и това е първото за 2015 г.

"Имаме едно относително затишие от началото на новата година и края на миналата", каза той и допълни, че това не е един от опасните сеизмични райони в страната.

В 21:18 часа вчера край Карнобат беше регистрирано земетресение с магнитуд от 2,4 по скалата на Рихтер, показва справка на сайта на геофизическия институт на БАН Епицентърът е на 19 километра южно от Карнобат и на 39 километра източно от Ямбол. Огнището е на 5 километра дълбочина.