САЩ са "империя на лъжата", заяви днес китайското външно министерство, давайки израз на възмущението си от доклад на Държавния департамент на САЩ, в който се Пекин е обвинен в наливане на милиарди долари годишно  в усилията за манипулиране на информацията, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

Китай манипулира световните медии чрез цензура, събиране на данни и тайно придобиване на чуждестранни новинарски издания, съобщи Държавният департамент на САЩ в доклад в четвъртък.

Въпреки безпрецедентните ресурси, отделяни за кампанията, Пекин се е сблъскал с "големи неуспехи" при действията си срещу демократични държави поради съпротивата на местните медии и гражданското общество, посочва докладът.

Докладът пренебрегва фактите и сам по себе си е фалшив, гласи изявление на китайското външно министерство.

Службите на Държавния департамент на САЩ, които са изготвили доклада, са "били източник на фалшива информация и са командвали "когнитивната война", заяви китайското министерство.

"Фактите многократно са доказвали, че Съединените щати са "империя на лъжата", добави то.

Докладът на САЩ се появява на фона на полемика относно опитите на Китай през последните години да увеличи глобалното присъствие на своите контролирани от правителството медии. Пекин се опитва да се бори с негативните образи на Китай, които според него се разпространяват от световните медии.