Украинските войски отблъснаха през вчерашния ден усилени опити на руските войски да си възвърнат загубени позиции на източния фронт, съобщиха силите на Киев, а според анализатори, на юг украинската армия постига напредък, предаде Ройтерс.

През юни украинската армия започна контранастъпление с намерението да напредне на изток, а през последните две седмици обяви, че е превзела двете ключови селища Андреевка и Клишчеевка, в района на разрушения град Бахмут.

Силите на Киев се опитват да напреднат и на юг към Азовско море, за да прекъснат сухопътния коридор, установен от Русия между окупирания Кримски полуостров и позициите ѝ на изток.

Иля Елваш, говорител на източната групировка на украинските сили, заяви по националната телевизия:

"Продължаваме да отблъскваме ожесточените атаки на врага в района на Клишчеевка и Андреевка".

"Врагът продължава да щурмува тези позиции с надеждата да си върне загубените позиции, но без успех."

За последното денонощие в района е имало 544 руски обстрела, седем бойни стълкновения и четири въздушни удара, добави Елваш.

Президентът Володимир Зеленски спомена лаконично в публикация в социалната мрежа Телеграм за "напредване на украинските войски в Донецкия сектор", но не даде подробности.

Украинският генерален щаб съобщи за въздушни удари в района и добави, че 15 града и села са били подложени на артилерийски и минометни удари.

В сводката си за бойните действия руското министерство на отбраната също съобщи за ожесточени боеве около Клишчеевка и пò на юг, в района на село Невелске. Според ведомството силите на Москва са отблъснали десет украински атаки в този участък.

Украинските представители в последно време заговориха за успехи в настъплението по южното направление. Генерал Олександър Тарнавски, началникът на южното командване на украинската армия, съобщи пред Си Ен Ен миналата седмица за "пробив", но отбеляза, че напредъкът е по-бавен от очакваното.

Зеленски и други официални представители казаха, че контранастъплението ще отнеме време, и отхвърлиха укорите на критиците на Запад, че настъплението е твърде бавно и е белязано от стратегически грешки.

Тарнавски спомена село Вербове, което според други официални представители украинските сили се готвят да превземат.

Украинските войски се опитват да превземат и още няколко села в хода на настъплението си в Запорожка област към големия град Токмак.

"Имаше три-четири дни на болезнено тежка работа на нашата щурмова групировка и командири, изпълняващи тактически задачи в района, които създадоха много сериозни проблеми на руснаците", каза пред NV Radio военният анализатор Роман Свитан. "Не бих говорил за пробив, докато не достигнем Токмак."

Русия е готова да преговаря с Украйна, но ако бъдат отчетени реалностите на терена, каза в интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

"Нашата позиция остава в сила: готови сме да се договаряме, но при отчитане на реалностите, създали се на терена", каза той.

Според Лавров първата стъпка за преговори между Киев и Москва трябва да бъде отмяна на указа на Зеленски за забрана на диалога с Русия.