Първите американски танкове М1 "Ейбрамс" ще пристигнат в Украйна "следващата седмица", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, като по този начин ще бъдат подкрепени силите на Киев, които се сражават с руските войски в бавно развиваща се контраофанзива.

"Следващата седмица първите американски танкове "Ейбрамс" ще бъдат доставени в Украйна", заяви Байдън в Белия дом заедно с украинския си колега Володимир Зеленски, който е на второто си посещение в САЩ.

Байдън заяви също, че е "одобрил следващия транш от помощта за сигурността на Украйна", която по-късно Пентагонът оцени на 325 млн. долара.

Той включва ракети за противовъздушна отбрана, боеприпаси за прецизни ракетни установки HIMARS, противотанкови оръжия и артилерийски снаряди.

Той включва 155-милиметрови снаряди, които съдържат касетъчни боеприпаси, които Вашингтон за първи път се съгласи да предостави на Украйна през юли.

В началото на годината Вашингтон обеща на Киев 31 танка "Ейбрамс", които са част от обещаната от Съединените щати през последните 18 месеца помощ за сигурност в размер на над 43 млрд. долара.

Танковете ще бъдат комплектувани със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран, съобщава БГНЕС.

Също така стана ясно, че САЩ ще разширят доставките на оборудване за противовъздушна отбрана за Украйна, включително системи "Хоук"(Hawk), заяви Байдън.

Украйна съвместно със САЩ ще произвежда съвременно въоръжение, включително системи за ПВО, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Униан.

"Заедно ще ще работим за това - съвместно с Америка Украйна да си произвежда необходимите оръжия. Това е ново ниво на нашето единство. Копродукция в отбраната със САЩ  - това е исторически момент", каза Зеленски в редовното си видеообръщение.

По думите на президента, сътрудничеството ще осигури на страната му нова промишлена база и нови работни места.

"Готвим се да създадем нова отбранителна екосистема съвместно със Съединените щати, за да произвеждаме оръжия, за да можем заедно още повече да гарантираме свободата и защитата на живота. Това ще има глобални позитивни резултати", смята Зеленски.