Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят, заяви китайският министър на външните работи Ван И, който е на посещение в Москва, предаде ТАСС, на която се позовава БТА.

В първия ден от визитата си Ван разговаря с руския си колега Сергей Лавров. По време на срещата Ван подчерта, че Китай и Русия носят особена отговорност за поддържането на световната стабилност. Ван изтъкна и че двете страни водят независима външна политика и не сътрудничат срещу никого.

Лавров на свой ред отбеляза, че Русия и Китай успешно координират действията си със страните от групата на така наречения Глобален юг.

Двамата министри "обсъдиха текущото положение на ситуацията в Украйна, като отбелязаха безперспективността на опитите за урегулиране на кризата без отчитане на интересите на Русия и още повече без нейно участие", се казва в изявление на руското външно министерство.  

Лавров и Ван са отбелязали близостта в позициите им относно действията на САЩ на международната сцена, пише още в съобщението. 

Освен това китайският външен министър информира руския си колега за разговора си със съветника по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан, с който се срещна в неделя в Малта.  

"Страните обмениха задълбочени мнения за сътрудничеството в ООН, включително по въпроса за реформата на Съвета за сигурност. Те отбелязаха значението на по-нататъшното задълбочаване на ефективната координация в рамките на ШОС и БРИКС", пише още руското дипломатическо ведомство.

Лавров представи пред Ван и основните резултати от официалното посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Русия.