СИМОНА РУСЕВА

Новият гръцки премиер нареди да се продадат правителствените лимузини, сред които и бронирано БМВ с всички екстри, купено за 750 000 евро.

Министрите от кабинета ще се возят на таксита, мотори или ще ползват личните си автомобили, съобщиха снощи гръцките медии. Информацията е била потвърдена днес и пред кореспондента на сп. “Шпигел” в Атина.

“Няма и две седмици от впечатляващата изборна победа на “Сириза” и едно вече е ясно – новото гръцко правителство е решено да прави точно обратното на онова, което вършеха предшествениците му. Това важи не само по отношение на приходите, а и на разходите”, посочва изданието.

На фона на огромните финансови проблеми в Гърция продажбата на правителствените лимузини можело да е капка в морето, но и неоспорим факт за промяна в една страна, чиято досегашна политическа класа е била клеймена като корумпирана и тънеща в лукс.

Сега за продан е обявен целият правителствен автомобилен парк. Сред лимузините е бронирано БМВ със сателитна връзка и с всички възможни екстри, струвало на хазната 750 000 евро. До изборите на 25 януари то е било зачислено на Евангелос Венизелос – вицепремиер и външен министър в кабинета на Андонис Самарас. Венизелос е и лидер на гръцките социалисти от ПАСОК, бил е и финансов министър.

Новият премиер Алексис Ципрас дава личен пример. Той обяви, че ще продължи да се вози в скромното черно “Ауди А4”, което е ползвал като лидер на опозицията. 

Отговорен за държавния автомобилен парк е зам.-министърът на административната реформа Георгиос Катругалос. Пред в. “Вима” той заявява: “На министрите не им трябват държавни лимузини. Самият аз при изпълнение на служебните ми задължения ще ползвам старата си малка спортна кола MG Cabrio, която дава доста дефекти."

Попитан как в такъв случай ще бъде охраняван, Катругалос отговаря: “За какво ми е полицейска охрана? Забележа ли, че някой иска да ме замеря с кофичка кисело мляко, значи хората не ме харесват като министър и веднага ще си подам оставката.”

Ципрас е наредил на министрите си не само да слязат от лимузините, а и да пестят на хазната всеки евроцент. Когато са в служебна командировка, те ще трябва да летят в икономична класа. 

Пръв пример даде финансовият министър Янис Варуфакис. В Атина той вече ползва такси, виждан е и яхнал мотора си. При сегашната си обиколка из европейски държави камера го показа да лети в икономична класа в препълнен самолет.