Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият финансов министър Симеон Дянков влиза в 11-членния надзорен съвет на контролираната от руската държава банка ВТБ, съобщи в. Комерсант. Така кариерата на вицепремиера и финансист №1 в кабинета "Борисов" в Русия достига нови висоти. От края на август Дянков е ректор на московския университет Российская экономическая школа. Пред в. Комерсант тогава Дянков обясни избора си с покана от главния икономист на школата Ерик Берглоф, когото познавал.

Дянков е вторият бивш български финансов министър, който се свързва с ВТБ. Ковчежникът в правителството на НДСВ и ДПС Милен Велчев е шеф на българското представителство на инвестиционното подразделение на банката - ВТБ Капитал.

През последните години ВТБ Капитал се превърна в сериозен играч на корпоративния пазар, като придоби 9,9% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) и участва в приватизацията на Булгартабак холдинг, купувайки дал от 79,8% от тютюневия гигант. В партньорство с КТБ ВТБ Капитал стана собственик и на телекома БТК, като в момента притежава около 33% от акциите му.

В началото на февруари ВТБ се оттегли от Булгартабак, като продаде дела си на регистрирано в Лихтенщайн дружество с краен собственик дубайска офшорка.

ВТБ е публична компания, но нейният мажоритарен собственик е държавната агенция Росимущество, която притежава 60,9% от акциите с право на глас във финансовата институция. Дянков е предложен като независим член в надзора на ВТБ от Росимущество на мястото на бившия зам.-председател на Руската централна банка Генадий Меликян, става ясно от публикацията. Освен него Росимущество сменя още един член от надзорния съвет - икономическия министър Алексей Улюкаев, чието място се заема от зам.-председателя на Руската централна банка Владимир Чистюхин. Останалите 9 члена на надзора на ВТБ остават без промяна.

Излизането на Улюкаев от ръководството на банката е навременно, защото след назначението му като икономически министър през юни 2013 г. той няма право да заема подобна длъжност.

Според Комерсант смяната на Меликян е трудно обяснима, защото той е бил избран в борда на ВТБ след като по собствено желание е напуснал ръководството на РЦБ. Пред изданието шефът на консултантската компания TopContact Артур Шамилов е коментирал избора на Дянков така:

"Появата в надзора на ВТБ на ново, световно известно име не само, че ще повиши качеството на дискусиите в съвета, но и ще бъде прието положително от инвеститорите."

Изборът на новия надзорен съвет на ВТБ ще стане на общото събрание на институцията, което ще се проведе през юни.

В петък акциите на ВТБ поскъпнаха с 1,42% на Московската фондова борса, като се продаваха за 0,04 рубли. Пазарната капитализация на банката достигна 465 672 250 251 рубли (9,26 млрд. евро).

Ключови думи

Коментари

А такаааа. Някой да е изненадан?

dr.petroff

Петата колона. Няма как българин да стане член на ръководството на руска държавна банка,освен,ако има заслуги към Русия и лично към Пътин. Световни имана бол. Колко световни имена имаше до сега там? Явно този заемането на този пост е свързано с резултатите от дянковата финансова политика в България. Демек искам да кажа, че Дянков е от петата колкона на Русия у нас.Успешно узпълнил задача от Матушка Рус,да води такава политика,че народа да свали ББ,ако и изневери. Товаришчи да четем между редовете критично.

Направо "завиждам" на ВТБ за прекрасния им избор!

Meister Eckhart

Учете руски! Всички пътища на България водят към Евразийския съюз.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.