Украйна обяви днес, че си е върнала от руските сили село Андреевка, разположено южно от опустошения град Бахмут на източния фронт, по една от осите на трудната контраофанзива, провеждана от месец юни насам от войските на Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Андреевка е наша“, написа в „Телеграм“ украинският зам.-министър на отбраната Хана Маляр. Тя добави, че боевете в този сектор продължават, както и в околните райони, близо до Бахмут.

На северния фронт врагът се опитва да си върне загубени позиции. На южния фронт напредваме, добави Маляр, говорейки за сектора близо до Бахмут.

Битката за Бахмут – най-продължителната и най-смъртоносната по време на войната, продължи повече от година. През май Москва обяви, че е превзела града, разрушен в резултат на сраженията и бомбардировките.

От началото на юни украинската армия провежда бавна контраофанзива, целяща отблъскване на руските войски по южното и източното направление, но се сблъсква с мощни окопни отбранителни линии, минни полета и противотанкови капани.

До момента контраофанзивата е довела само до отвоюването на няколко села, но през последните седмици украинският натиск се засили, по-специално на южния фронт, със завладяването на село Роботине, по направлението към град Токмак, важна логистична точка за руските сили.

В понеделник Украйна вече обяви „успехи“ на южния и на източния фронт.