Сенаторът републиканец от американския щат Юта Мит Ромни, заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране в Сената на американския Конгрес догодина, като по този начин слага край на политическа кариера, продължила две десетилетия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че през на президентските избори в САЩ през 2012 г. Ромни беше кандидат-президентът на Републиканската партия и че е бил един мандат губернатор на щата Масачузетс.

Седемдесет и шест годишният Ромни каза, че стоящите пред Съединените щати предизвикателства изискват младо поколение от лидери. Той изтъкна, че за САЩ ще бъде най-добре, ако двамата партийни фаворити за кандидати-президенти на изборите догодина - президентът демократ Джо Байдън бившият президент, републиканецът Доналд Тръмп, се оттеглят. Байдън е на 80 години, а Тръмп - на 77 г.

"Времената, в които живеем, изискват следващото поколение да излезе на сцената, да изрази своето виждане и да вземе решенията, които ще оформят вида на американската политика", каза Ромни на пресконференция в Капитолия. Той отбеляза, че "бейби бумъри" като него (поколението на родените между 1946 и 1964 г.) "не са правилните хора за вземането на решения за утрешния ден".

Ромни заяви, че след като напусне Сената (горната камара на Конгреса), планира да съсредоточи усилията си в това да убеждава колкото се може повече млади хора да гласуват и да участват като цяло в политическия процес.

Като кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2012 г. Ромни проведе сдържана предизборна кампания в качеството си на бивш губернатор на Масачузетс и изпълнителен директор на частна фирма. С издигането на Тръмп като доминираща фигура в партията обаче налаганият от Ромни модел на републиканец стана второстепенен, отбелязва АП.

Ромни беше единственият член на Конгреса на САЩ от републиканците, който гласува срещу Тръмп и в двете процедури по импийчмънт на тогавашния президент.

Мит Ромни е шестият действащ сенатор, който обявява намерение за оттегляне след края на мандата си през 2025 г. Подобни изявления направиха също републиканецът от щата Индиана Майк Браун и демократите Том Карпър от Делауер, Бен Кардин от Мериленд, Даян Файнстийн от Калифорния и Деби Стейбнау от Мичиган.

Ромни спечелил лесно изборите за Сената през 2018 г., но се очакваше да срещне по-голяма съпротива от собствената си партия, след като стана един от най-видните републиканци, разграничили се от Тръмп, отбелязва АП.

През 2020 г. той стана първият сенатор в историята на САЩ, който гласува за импийчмънт на президент от собствената си партия. Ромни беше единственият републиканец, който гласува срещу Тръмп по време на първата процедура по импийчмънт, и един от седмината републиканци с гласове срещу президента при второто гласуване.