Русия е разположила части от своя нова армия в Украйна много по-рано от планираното, предаде ДПА, като се позова на всекидневния бюлетин за войната на британското министерство на отбраната, разпространен в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Агенцията отбелязва, че това изглежда става заради изтощаването на руските войски, тъй като контранастъплението на Украйна се води на три фронта.

Изглежда войниците са изпратени бързо в действие по-рано от планираното, отчасти защото Русия се опитва да превъзмогне проблема с изтощените си сили, а Украйна продължава своето контранастъпление на три различни фронта, се казва в бюлетина.

В рекламите за набиране на нови военнослужещи за 25-та руска армия Русия се твърдеше, че тези сили ще бъдат разположени в Украйна едва през декември.

Но според британското министерство на отбраната сега е "много вероятно" първите части на тази армия да са вече първоначално разположени в Украйна и дислоцирани в окупираната Луганска област.

Съществува "реалистична възможност" Русия да използва части от новата армия "за възстановяване на неангажирани резервни сили в театъра на военните действия, за да осигури на командирите по-голяма оперативна гъвкавост", допълва британското ведомство.

Русия нарича всекидневния бюлетин на британското министерство на отбраната за хода на войната дезинформация.

Шойгу: Активно се защитаваме

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че руските сили в Украйна активно се защитават и че Москва няма друг избор, освен да победи, предаде Ройтерс.

Шойгу каза това в интервю за руската държавна телевизия "Россия-1", във връзка с продължаващото контранастъпление на украинските сили.

"Силите ни активно се защитават на необходимите направления в Украйна. На места е по-трудно, на други места е по-лесно", изтъкна руският военен министър.

"Мога да кажа, че момчетата и командирите им действат уверено. Надеждно отбраняваме това, което е нужно да отбраняваме – тези места, на които украинските въоръжени сили се опитват да осъществят пробив", каза още Сергей Шойгу.

Основната задача е да бъде извадено от строя въоръжението на противника, отбеляза министърът.

В отговор на въпрос дали Русия ще победи, Шойгу отвърна: "Нямаме друг избор".

БТА