"Ченгеджийски номера - да се използват баби дядовци, нямат даже и шанс."

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред бТВ. Така той коментира критиките срещу кандидата за кмет на София Васил Терзиев по повод това, че той произхожда от семейство на партизанин и генерали от ДС.

"Никой не казва, че 30 хил. деца са се образовали безплатно в компютърните технологии през неговата академия. Той слага образованието на първо място.

Васил Терзиев не може да бъде отговорен за биографията на родителите си. За собствената може. Той слага образованието на преден план. Покажете ми един кмет, който е променил живота на 30 хил. деца", каза още Петков.

Той заяви, че е доволен от процеса на номинации за местните избори в "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Не само като коаилция, като общност се явяваме заедно в цяла България. Да покажем, че тази общност е тук.

Имахме от най-хубавите спорове, в някои градове по четири кандидата - всички с брилянтна репутация", обясни Петков.

И даде пример за това, че в София Васил Терзиев и Борис Бонев са заедно, а в Пловдив Манол Пейков подкрепя Ивайло Старибратов.

"Готови сме да спечелим, вярваме в тези кандидати", заяви Петков.

Според него е важно да се видят политиките. Петков заяви, че с Терзиев наскоро са обсъждали идеята в София вместо казина да има детски градини.

"Регулация на казината може да се случи", убеден е той.

И допълни по повод Терзиев:

"Говорят само за баба му и за чичо му. Стигмите в политиките нямат значение."

Според Петков ще бъде добре, ако парламентът излезе във ваканция за поне две седмици преди местните избори, за да не се смесват националната и местната политика. Той поясни, че управляващото мнозинство е направило график за всеки един пленарен ден, така че още преди местните избори да са приети важните закони - антикорупционният закон, свързаните с Плана за възстановяване и устойчивост и др.

Петков коментира и обвиненията, че Алексей Петров е имал роля при създаването на правителството:

"Никакви емисари не можеха да ни повлияят. След петите избори осъзнахме, че сме втора политическа сила, българското общество не ни дава този мандат за нашата мечтана промяна.

Две неща в служебните правителства почнаха да ни плашат - завиването на България на изток, връщане на някои от корупционните модели.

И тогава си казахме: има ли смисъл от такава среща или не. На първата среща бахме аз, Асен Василев и Борисов.

През интригите се измества общественото мнение. Никога не е имало среща, никога не съм получавал никакви обжадания, никакви специфики за насрочване на някакви срещи", заяви Петков.

Той призна, че баща му се познава с Алексей Петров, защото преди 1990 г. е бил добър спортист и е имал черен колан по айкидо. Но допълни, че баща му е емигрирал през 1990 г. и се е върнал в България чак през 2008 г., "пропускайки целия преход".

"Първата среща беше само дали да си говорим. Първата среща за правителство беше в парламента", каза още Петков.

Смяна на министри ще има само ако и двете партии са съгласни. Това пък каза Петков по повод предстоящата ротация на премиерите в правителството и съмненията, че тя ще бъде съпроводена и със смяна на министри.

По повод спора: 3 март или 24 май, той заяви, че двата празника се противопостяват от популистки политици. Според него целта е "нашите деца да казват - ние сме потомци на просветители и тази идеология да бъде заложена на по-високо ниво от историческите събития".