Армения и САЩ започнаха съвместни военни учения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това показва разделението между Ереван, традиционен съюзник на Москва, и Русия, затънала във войната с Украйна, отбелязва агенцията.

Ученията "Ийгъл партнър 2023", които се провеждат от 11 до 20 септември, имат за цел да "повишат нивото на оперативна съвместимост" на американските и арменските сили, участващи в мироопазващи операции. "Можем да потвърдим, че церемонията по откриването на ученията започна", заявиговорител на американската армия за Европа и Африка.

Според Вашингтон "около 85 американски войници ще се обучават заедно с около 175 арменски войници" в тренировъчни центрове близо до Ереван. 

Москва гледа много лошо на тези учения и в петък привика арменския посланик, за да изрази протест срещу тези "неприятелски мерки". Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров подчерта вчера, че Русия не вижда "нищо добро в опитите на агресивен член на НАТО да проникне в Кавказ".  Той обаче изрази надежда, че "съюзническите задължения" между двете страни "ще надделеят".

В Ереван обаче се усеща разочарование от неспособността на Русия да подкрепи Армения срещу Азербайджан, както и от липсата на участие на руски миротворци в конфликта между двете съседки, отбелязва АФП. Двете кавказки държави водиха две войни за контрол над отцепническия регион Нагорни Карабах, който си оспорват от десетилетия. През последните месеци напрежението между Баку и Ереван ескалира, като Азербайджан блокира Лачинския коридор, единствения път, свързващ Армения с Нагорни Карабах, което доведе до голям недостиг на стоки.

Русия, която разполага с контингент от миротворци на място, не успя да овладее кризата и Армения многократно я е обвинявала в бездействие, припомня АФП.