Ротацията, която е съществен елемент от конструкцията на управляващото мнозинство, стартира от правната комисия на парламента.

Депутатите направиха ротация в ръководството на Комисията по правни въпроси на Народното събрание (НС).

Заместник-председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) беше избрана за неин председател, а сегашният председател Стою Стоев ("Продължаваме промяната - Демократична България") беше освободен от поста и избран за заместник-председател на комисията.

Проекторешението за промяна в ръководството на правната комисия е внесено от Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Ротационната промяна стана повод за дебати в парламента.

През април по време на преговорите за съставяне на правителство двете политически сили се договориха да ротират председателите на парламента и на комисията по правни въпроси. Това трябваше да се случва първоначално на три месеца, но тогава ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" още твърдяха, че не преговарят за кабинет, и не беше известно колко време ще работи парламентът.

Впоследствие след сформирането на правителство управляващите се разбраха, че Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да смени Росен Желязков от ГЕРБ на поста председател на Народното събрание, когато на премиерския пост се сменят Николай Денков и Мария Габриел. Договорката бе променена и за председателя на правната комисия, за когото бе решено, че ще бъде сменен с представител на ГЕРБ в началото на тази парламентарна сесия.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обаче попита дали тази ротация не е уговорена в Самоковския манастир, за който се заговори покрай твърденията за срещи между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, организирани от убития през август Алексей Петров.

"Не знам кабинетът на Алексей Петров какви решения взима, но бърка сроковете, които сам си поставя", коментира Тошко Йорданов ("Има такъв народ").

Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" се опита да обясни какво е било договорено между управляващите партньори и добави, че това е ангажимент, който днес ще бъде спазен.

Според Иван Ченчев (БСП) гласуването в залата за смяната на председателите е бутафорно, защото то се управлява извън Народното събрание, "в манастири, на тайно и на тъмно".

Независимият депутат Радостин Василев директно нападна Анна Александрова, като заяви, че спрямо нея Стою Стоев е академик.

"Огромен срам за "Продължаваме промяната - Демократична България" е да идвате и да защитавате тази кандидатура", коментира Василев.

Репликата му предизвика реакция от Маноил Манев, който поиска наказание за Радостин Василев, наричайки го "депутат с прякор на козметичен продукт".