Десетки хора се събраха на протест пред сградата на Министерството на вътрешните работи (МВР) с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя, предава БТА.

Недоволството им е предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София. Инцидентът стана на 2 септември малко преди полунощ на пешеходна пътека на ул. ”Гурко”. Момчето на 15 години почина от удара. В демонстрацията тази вечер се включиха близки на загинали в катастрофи.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата. Той ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

На брифинг пред журналисти вчера заместник градският прокурор от Софийската градска прокуратура Иво Илиев каза, че водачът е шофирал с висока скорост. Шофьорът, 37-годишен, е управлявал автомобила си по начин, по който неминуемо би довел до обществено опасни последици и причиняването на смърт. Първоначалните данни са, че колата се е движела с много висока скорост, може би в рамките на 80 км/ч, не е имало и спирачен път, каза Илиев. Според експертизата водачът е употребил алкохол – дрегерът е показал 2 промила.

Кабинетът: Пил и дрогиран - на съд за умишлено деяние

За днес премиерът Николай Денков свика спешна среща за противодействие на войната по пътищата, в която участваха и близки на загинали. След края й премиерът, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, както и близки на загинали на пътя, дадоха съвместен брифинг, за да обявят още по-тежки наказания за извършителите. Случаите като този с 15-годишния Филип ще се квалифицират като умишлено деяние.

"Да се преборим да изчезне чувството на безнаказаност. То е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всичко им се полага, защото са видели, че могат да минат без наказание. Да се бавят експертизите, да получат условна присъда и пр. Обсъждахме как тази практика, която не знам как се наложи през годините, да бъде прекратена възможно най-скоро. Ще има законови изменения", даде заявка Денков.

Общо е мнението, че трябва да се отнемат МПС - колкото и критики и възражения да е имало, мярката, въведена наскоро, давала резултати.

"Затова ще търсим мерки извършителите да ги заболи", посочи премиерът. 

Обсъждали как МВР и КАТ да работят с общините, така че в градска среда да работят заедно - да се използват общинските камери, да помагат при подготовката на глобите.

Ще се работи и по това как да се ускори вземането на пробите за наркотици. Няма никаква причина при тежки инциденти да не минат напред и до седмица резултатите да са ясни, посочи Денков.

"Разберете, като общество трябва да се излекуваме. Ние сме болни. Помогнете ни, за да може това да стане нетърпимо, защото утре това може да бъдат вашите деца", обърна се той на финала.

Такива случаи да се квалифицират като умишлено убийство - затвърди законодателната инициатива и МВР министърът. Той апелира към "анализаторите" по темата за отнемане на колите на нарушителите: по този начин се разколебават българските граждани.

"Всеки качил се след алкохол и наркотици, ще остане без автомобил", даде заявка Стоянов.

Вече има такива случаи, в т.ч. заплатена равностойността на автомобила, защото шофьорът не е бил собственик, посочи той.