Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод информацията, че Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на 183 бронетранспортьора "Страйкър" (Stryker) за 1,5 милиарда долара. 

"Това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект", добави министърът. "Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, да има яснота ще искаме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и само тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект", обясни Тагарев.

На 1 септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на "Страйкър" за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА. Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на бронетранспортьора, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

Въпреки одобрението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не означава, че има сключен договор или че преговорите са завършили. Пентагонът заяви, че корпорацията "Дженеръл Дайнамикс" (General Dynamics) е основният доставчик на това въоръжение.

Що е "Страйкър"

Армията на САЩ разполага с 18 различни разновидности на "Страйкър". Някои са построени предимно за придвижване на пехотинци към и извън бойното поле, докато други са проектирани да носят оръжия като 120-милиметрови минохвъргачки, тоест - да осигуряват огнева подкрепа на фронта.

Трети носят оръжия със среден и голям калибър за директен огън по вражески войски с 30-милиметрови оръдия или дори с по-големите 105-милиметрови оръдия.

"Страйкър" vs. "Брадли"

"Страйкър" е по-слабо брониран и с 20 тона по-лек от свърхефективните в Украйна бойни машини на пехотата "Брадли" (Bradley). Докато "Брадли" разполага със стъпала, които предлагат отлично сцепление върху неравен терен, "Страйкър" се движи на осем колела, които продължават да функционират, дори ако част от тях са били ударени с куршуми или шрапнели.

Предимството на "Страйкър" е в скоростта - той може да развива максимална скорост до 100 км/ч. ("Брадли" - малко над 60 км/ч). "Страйкър" също така може да бъде конфигуриран и за други цели, някои разновидности дори могат да се използват като линейки.

Досега Америка е доставила около 300 "Страйкър" на Украйна, като те играят съществена роля в прочистването на полетата с противопехотни мини на Русия в Запорожка област. Бронетранспортьорите бяха за първи път забелязани на фронта в средата на август 2023 г.