В близък до група "Вагнер" канал в "Телеграм" се появи нов видеоклип на боса на руските наемници Евгений Пригожин, който изглежда е заснет в Африка малко преди смъртта му. Във видеото той говори за това как се чувства, както и за заплахите за сигурността му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"За тези, които обсъждат дали съм жив или не, какво правя – в момента е уикенд, втората половина на август 2023 г., аз съм в Африка", казва Пригожин в краткото видео публикувано от канала "Сива зона" (Gray Zone). "Така че за хората, които обичат да обсъждат заличаването ми или моя личен живот, колко печеля или каквото и да е друго – всичко е наред", добавя той, махвайки с ръка.

Ройтерс не може да потвърди местоположението или датата на видеото, заснето в движещ се автомобил.

Камуфлажното облекло и шапката на Пригожин, както и часовникът на дясната му ръка, съответстват на външния му вид във видео, публикувано на 21 август, за което той също твърди, че е заснето в Африка.

Споменаването на „уикенд“ предполага, че най-новият клип трябва да е направен на 19 или 20 август, само три или четири дни преди Пригожин, заедно с други висши фигури на „Вагнер“ и телохранители да загинат на 23 август в самолетна катастрофа северно от Москва.

Думите на Пригожин във видеото показват, че той си дава сметка за рисковете за живота му.

Кремъл отхвърли като "абсолютна лъжа" предположението, че президентът Владимир Путин е убил Пригожин за отмъщение, но каза, че разследването на катастрофата проучва и възможност за умишлена намеса.

Пригожин беше погребан във вторник на Пороховското гробище в родния му град Санкт Петербург.