UBS ще интегрира напълно швейцарския бизнес на Credit Suisse (CS) в групата. Това бе обявено от голямата банка в четвъртък в хода на публикуването на отчета за второто тримесечие. От него става ясно, че UBS е отчела печалба в размер на 29 млрд. долара във връзка с поглъщането на CS.

"Откакто обявихме завършването на придобиването на Credit Suisse преди два месеца и половина, работим на пълни обороти, за да осъществим най-голямото и най-сложно банково сливане в историята в полза на всички заинтересовани страни", заяви главният изпълнителен директор Серджо Ермоти. Един от въпросите, на които не беше даден отговор при спешното поглъщане, започнало в средата на март по настояване и с подкрепата на швейцарското правителство, до последно беше как UBS ще се справи с швейцарския бизнес на своя конкурент.

Сега отговорът е на лице: CS ще се присъедини към редиците на UBS и на родния си пазар. Така желанието на много политици CS да продължи да съществува в Швейцария по някакъв начин не се сбъдва. Това вече стана ясно, когато UBS се отказа от правото си на милиарди държавни гаранции в средата на август.

Пълната интеграция е най-доброто решение за UBS, казва Ермоти. За хиляди служители обаче тази стъпка, която трябва да приключи до края на 2024 г., означава загуба на работата им. В Швейцария бизнесът на двете големи банки се припокрива особено силно. Там ще бъдат съкратени около 3000 работни места, каза Ермоти в конферентен разговор с анализатори. Около 1000 съкращения ще се дължат на интегрирането на швейцарския бизнес на Credit Suisse в UBS.

Освен това необходимостта от радикално преструктуриране на други части на Credit Suisse ще доведе до още около 2000 съкращения в Швейцария, каза той. Тези мерки ще бъдат приложени през следващите години. По-голямата част от съкращенията на разходите ще се дължи на пенсиониране и вътрешно преразпределение на персонала. Ермоти не предостави информация за съкращенията в други части на света.

В UBS работят около 74 000 души, от които 21 000 в Швейцария. В продължение на месеци се спекулираше, че могат да бъдат съкратени общо около 30 000 работни места, като служителите на CS вероятно ще бъдат засегнати най-силно.

UBS планира да намали разходите си с повече от 10 млрд. долара до края на 2026 г. По-голямата част от тази сума ще бъде постигната чрез намаляване на разходите за персонал. В първата си оценка през март управителният съвет на UBS беше определил по-малка цел. Според нея разходите трябваше да бъдат намалени "само" с 8 млрд. долара. Освен това сега бордът си е поставил за цел да постигне възвръщаемост на основния капитал от близо 15% до края на 2026 г., заяви Ермоти.

UBS отчита нетна печалба от 29 млрд. долара за второто тримесечие. Този огромен излишък се получава благодарение на един необичаен специален ефект - "лошата воля". Обикновено в случаите на поглъщане говорим за "добра воля". Това описва премията, която купувачът плаща над пазарната цена, защото например включва определени синергии или други предимства, които очаква след поглъщането.

В случая с поглъщането на CS сега е обратното: поради лошото състояние на приходите и високите рискове в баланса си Credit Suisse премина в собственост на UBS в началото на юни с огромна отстъпка от счетоводната стойност. UBS плати 3 млрд. швейцарски франка за банка със собствен капитал от над 50 млрд. швейцарски франка. Разликата е "лошата воля" и е осчетоводена като печалба. Тази печалба е намалена от извънредни отписвания и провизии за правни рискове, наред с други неща. Без "лошата воля", разходите, свързани с интеграцията, и разходите за придобиване печалбата преди данъци през второто тримесечие щеше да бъде 1,14 млрд. долара, пише UBS в междинния отчет.

Credit Suisse отчита загуба в размер на 8,9 млрд. швейцарски франка за второто тримесечие. Придобитата банка оценява загубата преди данъци, коригирана с отчитане на специалните ефекти, на 2,1 млрд. франка.

След безброй скандали и ужасяващи загуби Credit Suisse беше загубила доверието на своите клиенти. Те масово изтеглиха парите си, така че банката беше заплашена от фалит. Според UBS клиентите са възвърнали доверието си: Депозитите са се увеличили през юли и август. Групата оценява притока на депозити за цялото второ тримесечие на 23 млрд. долара за обединената банка. Въпреки че отливът на депозити в бизнеса на Credit Suisse с управление на богатството продължи и през второто тримесечие, той се забави в сравнение с предходните тримесечия. През юни отново бяха регистрирани входящи потоци.