Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен доход от над 40 000 лева през 2022 г., съобщава БНТ. Това показват данните от подадените от тях декларации в Комисията за противодействие на корупцията. 

Седем директори на държавни и общински болници са били с доход между 300 000 и 800 000 лева на година. Освен заплатата, тук се включват например клинични проучвани, заплащани от фармацевтични фирми, работа като едноличен търговец, консултантска дейност.

Тези данни за пореден път онагледават, че съществува огромен дисбаланс в размера на заплащането между ръководствата и медиците, които работят в лечебните заведения. 

Не всички директори са посочили доходите си в подадените декларации за 2022 година.

67 429 лева – толкова получава средно на месец от заплата и друга стопанска дейност директорът на общинската Белодробна болница в Хасково.

"Става въпрос за научна дейност - участие в наблюдение на пациенти в клинични изпитвания основно, освен това имам и консултантска дейност", е обяснението пред БНТ на Веселин Калфов - директор на СБАЛПФЗ - Хасково. Той има и частен кабинет.

На второ място е директорът на "Майчин дом" в София проф. Иван Костов - с над 50 000 лева месечно. Тази година в болницата имаше протести срещу него, от МЗ правеха проверки, не откриха нищо. По повод рязко отворената ножица на доходите в "Майчин дом", но и в други лечебни заведения в страната сегашният министър на здравеопазването проф. Хинко Хинков е коментира нееднократно, но ограничавайки се основно до моралния аспект.

С над 42 000 лева на месец на трето място по доходи сред директорите се нарежда ръководителката на общинската очна болница във Варна Христина Групчева. И тя, подобно на проф. Костов е отказала коментар пред обществената телевизия. И в тази болница не са достигнати нивата на заплати на медиците съгласно КТД по данни на МЗ към месец юни.

В КТД в отрасъл „Здравеопазване“ са указани началните основни заплати. В зависимост от лечебното заведение се предвижда началник на клиника да получава не по-малко от 2200 - 2500 лв., началник на отделение – не по-малко от 2100 – 2300 лв., лекар с две специалности – 2050 – 2200 лв., лекар с една специалност - 2000 – 2100 лв., лекар без специалност – 1900 – 2000 лв., главна медицинска сестра – 1550 – 1650 лв., старша медицинска сестра – 1500 – 1550 лв., медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти – 1450 - 1500 лв., санитари – 910 лв. Наскоро от сдруженията на общинските, областните, университетските и частните болници отчетоха, че няма как да постигнат тези нива, ако не се увеличат стойностите на клиничните пътеки. 

По данни на здравното министерство едва 12 от 61 държавни болници дават заплати на служителите си спрямо заложеното в Колективния трудов договор за всички категории. Общинските болници, покриващи минимална ставка от около 2000 лева за лекар, са 17 от 120, или едва 14%. Тези болници често страдат от липса на специалисти и поддържат отделения на ръба, с лоша материална база. Същевременно обаче данните, представени от БНТ, показват, че солидно присъствие точно на директори на подобни лечебни заведения в челото на таблиците по доходи. Така ръководителите на общинските болници в Карнобат, Самоков, Мадан и Сандански са в топ 10 при директорите на лечебни заведения с доходи от заплата и добавки към нея над 100 000 лева годишно.

На този фон - 42% от шефовете на държавни и общински лечебни заведения имат годишен доход между 100 000 и 800 000 лева. Седем директори на година успяват да изработят над 300 000.

Има огромни разлики и в заплатите на директорите на различни болници. В МБАЛ Карбонат например само от заплата и добавки към нея директорът получава над 214 000 лв. годишно, докато в "Пирогов" - 65 000 лева.

10 са столичните държавни и общински болници, в които директорите получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лева.

В 16 директорите имат годишен доход от заплата, работа като едноличен търговец, други договори или други стопанска дейност? Това са 16 лечебни заведения.

34 държавни и общински болници в страната имат директори със заплата и добавки към нея над 100 000 лева годишно.

77 са болниците с доходи освен от заплата и от други договори, работа като еднолични търговци или друга стопанска дейност над 100 000 лева за 2022 година.

Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с различни показатели. Към основната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна дейност, клинични изпитвания.

МЗ обмисля частична промяна на методиката - но само за държавните болници. 

Реакция

След огласените факти дойде позиция от Асоциацията на университетските болници, че "заплатите на директорите на държавните и общински болници не са произволни величини, а се калкулират по предварително определени от законодателя критерии и показатели".

Както и детайлно позоване и разясняване на нормативни актове (цитиране на чл. 56 от Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия правила за определяне на размера на възнагражденията на управителите и изпълнителните директори на държавните и общински болници) как се изчисляват доходите им.

Според позицията имало "периодично спекулиране с този конкретен въпрос". Следва и питане защо не се гледали заплатите в други сфери...

"Периодичното спекулиране с този конкретен въпрос и употребата му за настройване на една част от обществото срещу друга е печална дългогодишна практика, изгодна на определени лица за извличане на политически, обичайно предизборни ползи. Интересно защо не се пише за възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на банките, на ВиК дружествата, на електроразпределителните дружества, на строителните фирми, на депутатите, министрите и т.н."