Известният руски националист Игор Гиркин загуби днес обжалването срещу предварителното си задържане по обвинения в подстрекаване към екстремизъм, съобщи московски съд, цитиран от Ройтерс.

Гиркин, известен като Стрелков, остро критикуваше начина, по който Русия води войната в Украйна. Сред западните страни той е най-известен с обвинението си от нидерландски съд за свалянето на пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души. Случаят му се следи отблизо като индикатор за търпимостта на Кремъл към агресивни критики на военните си действия в Украйна. Русия не успява да напредне вече месеци наред, след като беше принудена да се оттегли от големи територии, завзети в първите месеци на конфликта.

Адвокатът на Гиркин Александър Молоков каза миналия месец пред Ройтерс, че делото срещу клиента му е базирано на негов пост в "Телеграм" от 25 май. В поста Гиркин се оплаква, че през последните три месеца властите в контролираната от Русия част на украинската Донецка област не са предоставили никакви помощи на семействата на мъже, призовани да се бият срещу Украйна. Гиркин е написал, че "да бъде разстрелян някой за такова нещо би било твърде малко". Адвокатът заяви пред Ройтерс, че признава, че е написал поста, но не е съгласен, че той представлява екстремизъм или подстрекателство.

Ако бъде признат за виновен, 52-годишният Гиркин е заплашен от пет години затвор. Като отхвърли жалбата му, съдът потвърди по-ранно решение за задържането му под стража до 18 септември. Гиркин е бивш офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСС), който през 2014 г. организира проруски милиции за борба с украинските правителствени сили в Източна Украйна.

Нидерландски съд го осъди задочно за ролята му в свалянето на самолет на "Малейжа еърлайнс" над Украйна през юли същата година, в което той отрича да е замесен. През май Гиркин заяви пред Ройтерс, че в Русия назрява голяма криза, затова той създава нова политическа група.

"Намираме се на прага на много сериозни вътрешнополитически промени с катастрофален характер", каза Гиркин.