Руски пенсионер с жълто-син букет е бил обвинен в нарушаване на реда за провеждане на митинги. Това съобщава Телеграм каналът "Внимание, Москва", на който се позовава "Свобода", руското подзразделение на "Свободна Европа". В Деня на независимостта на Украйна, 24 август, 64-годишният Александър М. тръгнал към Кремъл, за да положи цветя на Киевската стела. Пенсионерът бил облечен със син суичър и жълти панталони, носел в ръцете си жълто-син букет. Това се оказало достатъчно, за да бъде задържан от полицията. Цветята на успял да положи.

Мъжът е отведен в полицейско управление, където му е съставен протокол за нарушаване на реда за провеждане на митинги. Може да бъде глобен до 30 хиляди рубли.

След пълномащабното нахлуване в Украйна руските власти започнаха да преследват хора заради дрехи и вещи "в цветовете на украинското знаме". През април 2022 г.  жител на Москва беше глобен с 10 000 рубли за носене на синьо-жълти маратонки, които бяха наречени „средство за политическа агитация“. Полицията посети жител на Псков заради жълто-синя ограда.