• Не са верни твърденията в социалните медии, че видео показва „комар със сериен номер“. Заснетото насекомо е сребърна брезова листна въшка, характерна с тъмна пигментация на гърба, която често прилича на „18“, а понякога на „38“;
  • Видеото е старо и се разпространява в интернет поне от 2021 г. с неверни твърдения, свързани с пандемията от коронавирус;
  • Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс финансира проекти, които се борят с разпространението на малария чрез ухапване от комари. Но не става дума за създаването на ГМО насекоми.

Видео във Фейсбук твърди, че показва „насекомо със сериен номер“, а според коментарите към него това е ГМО комар от ферма на Бил Гейтс, чиято цел е да разпространява малария сред хората, заради новопоявили се случаи в Съединените щати. Това не е първата поява на кадрите, които по време пандемията се разпространяваха с внушението, че ухапване от комара води до заразяване с Ковид-19; до поставянето на ваксина срещу коронавирус, без знанието на хората; или до чипиране с цел проследяване.

Сред внушенията е и, че „комарите със сериен номер” идват от ферма на основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс – често представян като злодей в конспиративни теории за унищожаване на човечеството. Това е и тълкуването и на български, но също и на чуждестранни медии. В тях се говори за генетично модифицираната армия на Бил Гейтс, за ГМО комарите, пренасящи смъртоносен ген за женските комари от вида Aedes aegypti, които ще ваксинират хората чрез ухапване, за така наречените „летящи инжекции“ и също, че комарите, пуснати от фермата на Бил Гейтс, са виновни за новопоявилите се случаи на малария в САЩ.

Какво всъщност е насекомото във видеото

Всъщност видеото не показва комар, а сребърна брезова листна въшка. В материал на Асошиейтед прес Нора Бесански, професор по биология в университета на Нотр Дам, отбелязва, че комарите имат само един чифт крила, докато насекомото във видеото има два чифта. В същия източник Дина Фонсека, председател на ентомологичния отдел в университета Рутгерс в Ню Брънзуик, Ню Джърси, обръща внимание, че на насекомото във видеото липсва хоботче, което е иглоподобната тръба за хранене, която комарът използва, за да смуче кръв от други организми, и също така има малки червени очи, които не са характерни за комара. Освен това показаното във видеото насекомо има дълъг, зелен, правоъгълен корем, който не е характерен за комара, а за листната въшка, която е често срещана в Европа и Северна Америка.

„Що се отнася до черните петна, те обикновено се срещат върху сребърната брезова листна въшка.“

В текста е публикувано и мнението на д-р Флойд Шокли от Националния природонаучен музей Смитсониън, който също смята, че насекомото във видеото е европейска брезова листна въшка (Euceraphis punctipennis).

Добре известно е, че този вид често носи 2 тъмно оцветени пигментирани зони на гръбната повърхност, които наподобяват цифри при възрастна крилата форма. Обикновено прилича повече на „18“, но в някои случаи на допълнителна пигментация може да изглежда като „38“. Освен това според Наима Сайкс, мениджър на проекта, насекомите са били проследявани с помощта на флуоресцентен прах, който е бил поръсен върху тях преди пускането им.

Връзката с основателя на „Майкрософт“ се прави заради проекта Target Malaria и Световната програма за борба с комарите (World Mosquito Program), финансирани от Фондация Бил и Мелинда Гейтс и насочен към борба с маларията в Субсахарска Африка.

Методът Wolbachia

И за Target Malaria, и за Световната програма за борба с комарите невярно се твърди, че създават генетично модифицирани комари.

Причина за спекулациите е методът на работа – комарите от вида Aedes aegypti се заразяват с бактерията Wolbachia. Той обаче не включва използването на генетично модифицирани организми (ГМО)  защото бактерията се среща естествено в 50% от видовете насекоми. Световната програма за борба с комарите пише на уебсайта си:

„За разлика от повечето други техники, които целят предотвратяване на болести, пренасяни от комари, нашият метод Wolbachia е естествен и самоподдържащ се. Той не потиска популациите на комари и не включва генетична модификация, тъй като генетичният материал на комара не се променя“. На официалния сайт на Световната програма за борба с комарите е качено видео, което нагледно представя метода.

От Световната програма за борба с комарите обясняват, че основният преносител на вирусите на денга, зика, чикунгуня и жълта треска е комарът Aedes aegypti. Когато тези комари се заразят с бактерията Wolbachia, тя се конкурира със споменатите вируси. Затова и фабриката в Меделин, Колумбия, която е най-голямата фабрика за комари в света и не принадлежи на Бил Гейтс, се стреми да развъжда Wolbachia комари, произвеждайки повече от 30 милиона на седмица. Бактерията затруднява размножаването на вирусите вътре в насекомите, а от там намалява и вероятността те да се разпространят от човек на човек.  Разпространението става чрез пускането им от задната част на мотоциклети, обикалящи из града, а също се правят експерименти за разпространение чрез дронове.

След това комарите от популацията Wolbachia се чифтосват с популацията на дивите комари и това води до разпространяването на бактерията. Тези комари са мъжки и следователно не хапят. Чифтосвайки се с инвазивни, хапещи женски, създават потомство, което умира преди да достигне зряла възраст. Това  означава по-малко хапещи комари в следващите поколения и съответно, по-малко случаи на болести, пренасяни от комари, като маларията. Това води до разпространение на недоказани твърдения, че новите случаи на малария през последните няколко месеца във Флорида и Тексас са в следствие на работата на проекта.

За „летящите спринцовки“

Твърденията за „летящи спринцовки“, чиято цел е да ваксинира хората срещу малария, тръгват от конференция на TED през 2010 г., на която Бил Гейтс казва, че подобреното обществено здравеопазване, като репродуктивните услуги и ваксините, може да ограничи нарастването на населението. Оттогава тези коментари бяха многократно извадени от контекста, за да се разпространява конспиративната теория, че Бил Гейтс планира да убие милиарди хора с ваксини.

Проверено:

Не е вярно, че видео в социалните мрежи показва „комар със сериен номер“. Всъщност заснетото насекомо е сребърна брезова листна въшка. На нейния гръб има естествена тъмна пигментация, която визуално прилича на „18“ или „38“. Невярно се твърди, че кадрите са доказателство за съществуването на проект на Бил Гейтс, който цели да навреди на човечеството. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс финансира организации, които работят за намаляването на разпространението на малария. Но работата им е свързана с комари от вида Aedes aegypti, а не със сребърни брезови листни въшки. Не е вярно, че проектите произвеждат ГМО или модифицирани комари. Използва се метод със заразяване с бактерията Wolbachia, естествено съществуваща сред насекомите.

Редактор: Георги Марчев

Factcheck.bg