СИМОНА РУСЕВА

От месеци Киев отправя молби към САЩ да предоставят оръжия на Украйна.

“Ние не можем да спечелим тази война само с одеяла”, заяви украинският президент Петро Порошенко пред конгресмени във Вашингтон по време на посешението си през септември м. г. Досега обаче позицията на САЩ беше: “Пари - да, оръжия - не!”

Вече има готовност на Украйна да се предоставят оръжия за 3 милиарда долара, съобщи днес в. “Ню Йорк таймс”. Изданието се позовава на източник от Пентагона, както и на главнокомандващия войските на НАТО Филип Брийдлав. Очаква се още днес осем висши офицери от Пентагона да представят на американското правителство своя независим анализ и препоръка Вашингтон да предостави на Украйна въоръжение за 3 милиарда долара – разузнавателни дронове, военни джипове, противотанкови ракети и друго бойно снаряжение.

Не случайно държавният секретар на САЩ Джон Кери ще е на посещение в Киев в четвъртък и най-вероятно там ще поднесе милиардния подарък за украинската войска.

До скоро Сюзън Рийс, съветничката по сигурността на президента Барак Обама, отхвърляше възможността САЩ да предоставят оръжия на Украйна. Опасенията й бяха, че това би провокирало спирала във въоръжаването, визирайки не на последно място Русия. Било дотатъчно това, което Щатите правели – доставки за Киев на оборудване, като прибори за нощно виждане, облекло и материали за оказване на спешна помощ на ранени.

Тъй като обаче икономическите санкции спрямо Русия се оказали неефективни и не довели до прекратяване на бойните действия на руските сепаратисти в Източна Украйна, Рийс вече е променила твърдата си позиция, твърди “Ню Йорк таймс”, като посочва, че Барак Обама още не е казал последната си дума.

“Нашата основна цел остава да се търси и намери дипломатическо решение на кризата. Обсъждат се обаче и други възможности”, цитира изданието говорителка на Националния съвет за сигурност, без да посочва име.

Обстановката в Източна Украйна остава тревожна, боевете продължават. Според Киев само вчера са били убити 50 души, 22 от които цивилни. По данни на ООН от април м. г. загиналите са над 5000 души.
Провалиха се и надеждите за скорошно примирие. След 4 часа преговори на контактната група в събота в беларуската столица Минск срещата беше прекратена поради липса на напредък.

Германската канцлерка Ангела Меркел разговаря вчера по телефона с украинския президент Петро Порошенко и с френския си колега Франсоа Оланд. И тримата са настояли прекъснатите в събота преговори час по-скоро да бъдат подновени, като Русия окаже необходимия натиск върху сепаратистите. Целта е да се постигне трайно примирие, което засега остава само пожелание.