Германия трябва да овладее миграцията и да я намали значително. За това е нужно и затягане на външните граници на ЕС. Това заяви политикът от Християндемократическия съюз Йенс Шпан. Подкрепи го министърът на финансите Кристиян Линднер, който обяви, че детската бедност в Германия е резултат от миграцията след 2015 година.

Външните граници на ЕС трябва да бъдат контролирани по-добре, а Германия трябва да промени подхода си към миграцията, за да овладее ситуацията с наплива на хора.

Това заяви политикът от ХДС Йенс Шпан в интервю за „Билд ам Зонтаг“ и предизвика разпалена дискусия сред управляващите в Германия. Неочаквана подкрепа той получи от министъра на финансите от управляващата либерална Свободно-демократическа партия Кристиан Линднер.

В опитите си да се пребори за приемането на своя закон за насърчаване на икономическото развитие, той посочи, че детска бедност в Германия има, но тя се дължи на мигрантите. Министърката на семейните въпроси Лиза Паус блокира закона на Линднер именно с аргумента, че трябват повече пари за борба с детската бедност.

„В Германия детската бедност е намаляла значително. Много, много значително – но при германските семейства, които са в страната отдавна. От друга страна детската бедност общо расте при това е неприемливо висока според мен – заради семействата, които са дошли в Германия след 2015 година“, заяви министърът.

Лидерът на СвДП предупреди, че не бива просто да се превеждат все повече и повече пари по сметките на родителите, както предлага министърът на семейството Лиза Паус, а тези пари е по-добре да се насочат към интеграция, образование и създаване на работни места.