Повечето германци са недоволни от работата на канцлера Олаф Шолц и смятат, че управляващата коалиция върши работата си "доста зле". Това сочат данните от ново проучване на „Политбарометър“ на телевизия ZDF.

Социалдемократите наваксват обаче малко загубата на доверие от миналите месеци и отново получават 19% одобрение. Ако парламентарните избори се проведат в неделя, социалдемократите ще спечелят два процентни пункта в сравнение с проучването от предходния месец.

Консерваторите от ХДС/ХСС пък спадат с един пункт до 26%. Зелените също губят един пункт и достигат 15 %. „Алтернатива за Германия“ и Свободната Демократическа партия остават съответно на 20 и 7 процента. Лявата партия печели един пункт и остава на ниво от 5 процента. Останалите партии заедно достигат 8 процента. По този начин при нови избори сега коалицията "светофар" на СДП, Зелените и СвДП няма да има мнозинство в парламента.

51% от анкетираните са недоволни от работата на канцлера, сочат данните на "Политбарометър". Удовлетворени от нея са 43 на сто. Като цяло мнозинството от 58 процента също смятат, че коалицията се справя с работата си "по-скоро зле".

В същото време 52 процента твърдят, че федерално правителство, ръководено от ХДС/ХСС, не би се справило по-добре.

Що се отнася до икономическото развитие, 61 процента смятат, че икономиката в Германия върви надолу.