Турските власти предупредиха Русия да избягва "инцидентите" в международни води, предаде Ройтерс, цитирана от "Свободна Европа".

В изявление, публикувано от канцеларията на президента на Турция, се казва:

"Във връзка с инцидента в международните води на Черно море, в който е участвал товарен кораб, надлежно е изпратено предупреждение до руската страна да избягва такива опити за ескалация на напрежението в Черно море".

В неделя Русия каза, че нейният патрулен кораб е изстрелял няколко автоматични предупредителни куршума по плаващия под флага на Палау кораб Sukru Okan (руските официални лица го наричат ​​Sukra Okan), след като капитанът не е отговорил на искането да спре плавателния съд, за да се провери товара му. Впоследствие руското министерство на отбраната публикува видео от проверката на кораба, който се бе насочил към украинското пристанище.

В сряда Ройтерс съобщи, че руско нападение срещу кораб край бреговете на Турция приближава военните операции до границата на друга държава от НАТО и повишава залозите в Анкара, която се опитва да върне Москва към "зърнената сделка". Миналата неделя руските войници се спуснаха от хеликоптер на палубата на спрян от тях кораб, предназначен за турско пристанище. Това се е случило на около 60 километра от бреговата линия в Северозападна Турция. Инцидентът е станал в международни води, но близо до Истанбул. Москва нарече инцидента "инспекция" преди корабът да поеме към Украйна.

След края на участието на Москва в "зърнената сделка" на 17 юли руските военни заявиха, че могат да възприемат всеки кораб, който плава към Украйна през Черно море, като военна цел. Турция, която първоначално пое ролята на гарант по споразумението, призова Москва да се върне към спазването му.

През последните седмици многократно се появяват съобщения за предполагаемо предстоящо посещение на руския президент Владимир Путин в Турция. Все още обаче няма официално потвърждение на тази информация.