Силни валежи предизвикват хаос в много градове в Югозападна Германия тази нощ и станаха причина за десетки отменени полети от летището във Франкфурт.

Югозападната част на Германия беше засегната от силни бури в нощта срещу четвъртък: В Райнланд-Пфалц, Хесен, Баден-Вюртемберг и Бавария се наложи спасителни екипи да изпомпват водата от наводнени мазета и подлези. Трудна беше и нощта в Хесен. Във Франкфурт в четвъртък сутринта пожарната служба съобщи за около 400 повиквания, свързани с метеорологичните условия. В сряда вечерта летището във Франкфурт беше силно засегнато от проливния дъжд: най-голямото германско летище трябваше да преустанови полетите за няколко часа поради голямото количество дъжд. До началото на нощната забрана на уебсайта на летището бяха обявени около 70 отменени полета. Според първоначалните оценки на летището във Франкфурт четирицифрен брой пътници са били засегнати от проблемите.

Полицията в Офенбах съобщава за 30 инцидента, свързани с дървета върху пътни платна, и за свлачище на селски път в Йосгрунд. Никой не е пострадал. В Дармщат пожарната служба съобщава за 43 инцидента. В Алсфелд мълния е поразила еднофамилна къща в четвъртък вечерта, като е причинила щети, оценявани на около 10 000 евро, съобщи сутринта полицията във Фулда.

Тежки бури миналата седмица в Словения са станали причина също така за проблеми в автомобилната индустрия. Причината е в концентиррането на множество клъстъри на доставчици за автомобилния бранш в засегнатия от бурите словенски регион. Няколко хиляди словенски предприятия от всички сектори е трябвало да спрат производството си след наводненията, причинени от проливните дъждове в началото на август. Сред тях са доставчиците BSH в Назаре, KLS Любно, TAB, Svilanit, ivarna Titan Cinkarna Celje, SIJ Ravne Systems, Cablex-M, Bisol Group и Lek. Тези компании играят важна роля за автомобилната индустрия. На уебсайтовете си те посочват като свои клиенти многобройни известни автомобилни марки и големи корпорации, като Audi, BMW, Daimler, Volkswagen, Volvo или Toyota, както и Airbus, Bosch, Linde или Siemens .