Загиналите в горските пожари на остров Мауи станаха 99 и „може да се удвоят“ тази седмица, предупредиха днес властите, които са критикувани за реакцията им на трагедията, предаде Франс прес.

„През следващите 10 дни това число може да се удвои“, каза губернаторът на Хаваите, Джош Грийн, пред телевизия Си Ен Ен, обявявайки откриването на още три тела, с което общият брой на загиналите достигна 99.

Специално обучените кучетата, които в момента претърсват развалините на град Лахайна, почти изравнен със земята от пламъците, тепърва остава да претърсят обширни площи.

Повечето от откритите досега тела са били близо до брега или в океана, където десетки жители са скочили, за да избягат от пламъците, съобщи губернаторът.

„Съкрушени сме от обстоятелствата, свързани както с изменението на климата, така и с трагедията“, каза Грийн.

В Лахайна - град с 12 000 жители и бивша столица на кралство Хавай, огънят беше толкова силен, че разтопяваше метала, посочва АФП.

Труповете са обгорели до неузнаваемост и от полицията призовават близките на изчезналите да направят ДНК експертиза, за да улеснят разпознаването на жертвите.

Властите все още смятат за изчезнали 1300 души, съобщи губернаторът.

Това число намалява, тъй като комуникациите на остров Мауи постепенно се възстановяват и жителите му успяват да намерят роднините си, отбелязва АФП, цитирана от БТА.