Министърът на транспорта Георги Гвоздейков освободи борда на директорите на "Холдинг БДЖ". Назначено е ново ръководство, начело с доц. д-р инж. икн. Юлия Варадинова-Милкова като председател, обяви пресцентърът на ведомството пред БТА.

От постовете си са освободени Владимир Дунчев - председател на Съвета на директорите, инж. Атанас Атанасов - изпълнителен директор и член на Съвета, както и Валя Петрова - член на Съвета. 

Новите назначения са Георги Друмев, Димитър Михайлов и Юлия Варадинова-Милкова. 

След заседание на новия борд за негов председател е избрана Юлия Варадинова-Милкова, а новият изпълнителен директор ще бъде Георги Друмев. 

От пресцентъра на министерството потвърдиха още, че на освободеното ръководство ще бъдат изплатени обезщетения за неспазен срок за предизвестие, предвиден в договорите им за управление на дружеството.

До този момент Георги Друмев ръководеше „БДЖ - Товарни превози“. На негово място там е назначен Християн Кръстев. Промяната вече е отразена и интернет страницата на дружеството. 

Друмев е специалист в областта на железниците с дългогодишен опит в системата като професионалната му кариера преминава през длъжности от експлоатационната дейност до ръководни позиции.

Има управленски опит и в търговски дружества от ресора на Министерство на отбраната. Завършил е ВВТУ "Тодор Каблешков", специалност "Технология и организация на железопътния транспорт".

Ходът на Гвоздейков идва покрай пореден скандал с БДЖ.

БНР съобщи, че 16 души пренощували на жп гара "Стара Загора". До случката се стига, след като влак не ги изчакал и оставил без превоз. За инцидента разказа в ефира на "Радио Стара Загора" един от пътниците - Николай Тодоров. 

"В 22:20 ч. тръгнахме с влака Русе - Бургас, който е с прекачване в Стара Загора. Пристигнахме на старозагорската гара със закъснение от половин час в 3:41 мин. Влакът за Бургас е тръгнал минути по-рано без нас", сподели Тодоров.

Той разказа, че всички пътници са си закупили онлайн билети и нямат никаква вина за изпускането на прекачването за Бургас. По този начин хората, сред които жени, деца и чуждестранни граждани, са останали до сутринта на старозагорската гара.

"Отношението на служителите на гарата, както и на телефонните услуги на БДЖ, беше много лошо към нас. Осигуриха ни 2 стаи с по 3 легла, които бяха под всякаква критика, и така изкарахме нощта", каза още той. 

По-късно Николай Георгиев съобщи, че пътниците вече са се качили на бързия влак за Варна. На тях им предстои още едно прекачване в Карнобат.