Мъже, страдащи от рак на гърдата, ще получават безплатна хормонална терапия.

Това съобщиха във вторник от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това стана възможно след като Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти прие нормативи промени, с които се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“. 

С нормативните промени се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, съгласно приетите стандарти и ръководства за лечение на рак на гърдата, независимо че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти. При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист, пишат от МЗ.

Досега терапията се предоставяше на жени, засегнати от рак на гърдата. През юли стана публично известен случай на мъж, страдащ от тази онкологична локализация, на когото Касата в Пловдив е отказала безплатната терапия, тъй като в ръководството такава терапия е предвидена само за жени.