Две западноафрикански държави, управлявани от военни режими, заявиха в понеделник, че ще смятат военна намеса в Нигер за „обявяване на война“ срещу тях, докато хунтата там се опитва да укрепи властта си след преврат миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Западноафриканската регионална организация, известна като Икономическа организация на Западна Африка (ЕКОВАС или ECOWAS), обяви забрана за пътувания и икономически санкции срещу Нигер в неделя заради преврата и каза, че ще използва сила, ако лидерите му не възстановят сваления от тях президент Мохамед Базум на поста му до една седмица. Правителството на Базум беше един от последните демократични партньори на Запада срещу джихадистите от Ал Кайда и Ислямска държава в тази част на Африка.

В съвместно изявление на военните хунти на Мали и Буркина Фасо пишат, че „всяка военна намеса срещу Нигер ще се счита за обявяване на война срещу Буркина Фасо и Мали“. Полковник Абдулайе Майга, държавен министър на Мали за териториалната администрация и децентрализацията, прочете съвместното изявление по малийската държавна телевизия в понеделник вечерта. Двете страни също осъдиха икономическите санкции на EКОВАС като „незаконни, нелегитимни и нехуманни“ и отказаха да ги приложат. 

EКОВАС спря всички търговски и финансови транзакции между своите държави членки и Нигер, както и замрази активите на Нигер, държани в регионални централни банки. Нигер разчита в голяма степен на чуждестранна помощ и санкциите могат допълнително да доведат до обедняване на неговото население от  над 25 милиона души.

Мали и Буркина Фасо претърпяха по два преврата от 2020 г. насам. Военните там свалиха правителствата, твърдейки, че биха могли да се справят по-добре в борбата с нарастващото джихадистко насилие, свързано с Ал Кайда и групировката Ислямска държава. EКОВАС санкционира и двете страни и ги изключи от блока, но никога не е заплашвал да използва сила.

В неделя Гвинея, друга държава под военно управление от 2021 г., излезе с изявление в подкрепа на хунтата на Нигер и призова EКОВАС да „се вразуми“.

„Мерките за санкции, препоръчани от EКОВАС, включително военна намеса, са опция, която не би била решение на настоящия проблем, но би довела до хуманитарна катастрофа, чиито последици могат да се разпрострат отвъд границите на Нигер“, каза генерал Ибрахима Сори Бангура в декларация на управляващите. Той добави, че Гвинея няма да приложи санкциите.