Първенецът на България "Лудогорец" ще срещне победителя от двубоя между литовския "Жалгирис" (Вилнюс) и турския "Галатасарай" в третия квалификационен кръг на Шампионската лига, отреди тегленият в Нион жребий.

Преди това обаче "орлите" ще трябва да отстранят словенския "Олимпия" (Любляна) във втория квалификационен кръг.

При класиране за третия кръг "Лудогорец" ще бъде домакин в първия мач.

Срещите от тази фаза са насрочени за 8/9 и 15 август.

"Лудогорец" познава добре тима на "Жалгирис". Двата отбора изиграха четири мача помежду си в последните няколко години в Европа, в които българският представител записа две победи, равенство и загуба. Последната им среща бе преди по-малко от година - в плейофния кръг за влизане в групите на Лига Европа, като тогава "Лудогорец" спечели първия мач с 1:0, а на реванша стигна до равенство 3:3 след продължение.

С "Галатасарай" разградчани все още не са играли. Турският гранд има само четири мача срещу български отбори в своята история, като има три победи и едно равенство. През сезон 2001/02 "лъвовете" постигат победа с 2:1 и равенство 1:1 с "Левски" в последния квалификационен кръг в Шампионската лига. Две години по-късно, на същата фаза, "Галатасарай" елиминира ЦСКА след два успеха с по 3:0.

Ето и пълния жребий за третия квалификационен кръг в Шампионската лига:

Шампионски поток:

Ракув (Полша)/Карабах (Азербайджан) - Арис Лимасол (Кипър)/БАТЕ Борисов (Беларус)

Зрински Мостар (Босна и Херцеговина)/Слован Братислава (Словакия) - Шериф Тираспол (Молдова)/Макаби Хайфа (Израел)

АЕК Атина (Гърция) - Динамо Загреб (Хърватия)/Астана (Казахстан)

Лудогорец (България)/Олимпия Любляна (Словения) - Жалгирис Вилнюс (Литва)/Галатасарай (Турция)

Брейдаблик (Исландия)/Копенхаген (Дания) - Спарта Прага (Чехия)

КИ Клаксвик (Фарьорски острови)/Хекен (Швеция) - ХИК Хелзинки (Финландия)/Молде (Норвегия)

Ако стигне до третия кръг на квалификациите за ШЛ и отпадне, "Лудогорец" ще продължи в Лига Европа. Тогава той ще играе с победителя от двойката "Динамо" (Загреб, Хърватия) - "Астана" (Казахстан).

Мачовете в този етап на Лига Европа се играят на 10-и и 17-и август, а загубилият в двубоя Лудогорец - Галатасарай е гост в първия двубой.

В отбора на Астана има и българско участие, тъй като важна част от треньорския щаб е Саид Ибраимов, който е първи асистент на Григорий Бабаян.

Лига на конференциите - "Левски" срещу израелци или литовци, ЦСКА-София в Грузия или Казахстан

Левски" ще срещне вицешампиона на Израел "Апоел" (Беер Шева) или литовския "Паневежис", ако се класира за третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Мачовете от тази фаза са 10 и 17 август. Преди това обаче "Левски" ще срещне "Шкупи" от Северна Македония. Първият мач е в четвъртък, а реваншът - на 3 август.

Сините избегнаха най-тежкия вариант в жребия си за третия кръг - "Динамо" (Киев).

ЦСКА ще играе в Грузия или Казахстан, ако се класира за третия кръг. Червените срещат носителя на Купата на Румъния - "Сепси", а при успех ще играят с победителя от двойката между грузинския "Торпедо" (Кутаиси) и казахстанския "Актобе".

"ЦСКА 1948" изтегли най-трудния възможен съперник за третия кръг. Тимът ще срещне датския "Ньордселанд", ако преди това успее да отстрани румънския ФКСБ.